Kot so v sporočilu po seji vlade zapisali na ministrstvu, je vlada že junija lani sprejela namero o sodelovanju in podpori Republike Slovenije pri izvedbi in promociji svetovnega prvenstva v smučarskih poletih 2020 in svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah 2023 v Planici.

Zato je v veljavnem načrtu razvojnih programov 2020-23 spremenila projekt investicije v Nordijski center Planica, in sicer tako, da bo zagotovljeno vse tisto, kar je potrebno za izvedbo velikih tekmovanj, kot so svetovna prvenstva in svetovni pokal.

Zavod za šport RS Planica je pripravil investicijski program ter analizo stroškov in koristi, s katerima se razširja projekt, ki se podaljšuje do konca leta 2022. Njegova vrednost pa se povečuje na 1.250.000 evrov brez davka na dodano vrednost, ki jih bo iz proračunske postavke investicije v športno infrastrukturo zagotovilo MIZŠ, so pojasnili na ministrstvu.

Namen tega projekta je v Planici nadgraditi sistem zasneževanja, zagotoviti podtalno vodo, ki omogoča delovanje tudi v sušnih obdobjih, zagotoviti nižja zaletišča na letalnici bratov Gorišek, nadgraditi osvetlitev na zaletiščih, zagotoviti internetno kabelsko povezavo, podaljšati vetrne zaščite in lestve, stabilizirati brežine, zamenjati jeklenice in valjčke poševnega dvigala in urediti kanalizacijo in razvod vode za začasne objekte.

Vanj pa je zajet tudi nakup novega teptalca z vitlom, povečanje območja za gledalce na Bloudkovi velikanki, prilagoditev tekaških prog glede na zahtevo krovne zveze Fis za SP in nakup opreme za vzdrževanje objektov, ki je potrebna za izvedbo velikih tekmovanj.