Razglasitev izrednih razmer sama po sebi ne pomeni novih omejitev, nudi pa vladi zakonsko podlago za sprejem nekaterih ukrepov, ki jih ob obstoječi zakonodaji ne bi mogla. Po besedah Prymule načrtujejo omejitve na področju zbiranja ljudi in prostočasnih dejavnosti.

Športi dogodki se bodo denimo odvijali brez gledalcev, dogodki, na katerih se poje, bodo odpovedani. V nekaterih huje prizadetih regijah bodo začasno zaprli nekatere šole. Prireditve v zaprtih prostorih bodo omejene na deset ljudi, na prostem pa na dvajset.

Bodo pa v nasprotju z dvomesečnimi izrednimi razmerami, ki so bile v državi v veljavi spomladi, tokrat meje ostale odprte. Zaenkrat niso predvidene niti dodatne omejitve za podjetja in gostinske obrate. "Ne želimo sprejemati takih ukrepov kot marca, ko so imeli težke posledice za gospodarstvo in življenje naših državljanov," je zagotovil premier Andrej Babiš.

Kot je odločitev za izredne razmere utemeljil Prymula, si želijo ustaviti skokovito naraščanje okužb, da bi preprečili težave pri zdravniški oskrbi. Predvideva, da bodo izredne razmere čez mesec dni odpravljene in jih ne bo več treba podaljševati. Regionalne in senatne volitve bodo v petek in soboto potekale kot načrtovano.

Opozicija vladi očita, da se je prepozno odzvala na svarila glede krize. Razglasitev izrednih razmer pa razume kot priznanje, da je vlada v boju proti širjenju okužb "odpovedala". V državi z 10,7 milijona prebivalcev so v zadnjih tednih okužbe izjemno hitro naraščale. Dnevno poročajo o med 2000 in 3000 novimi primeri.

V BiH v enem dnevu zaradi covid-19 umrlo kar 13 ljudi, izredne razmere na Slovaškem

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 243 novih okužb z novim koronavirusom, kar je na ravni dnevnega povprečja v drugi polovici septembra, so pa zabeležili kar 13 smrtnih žrtev covida-19. Gre za najvišje število umrlih v enem dnevu doslej. Na Slovaškem razglasili izredne razmere.

Po nekaj več kot 2000 testih so okužbo v zadnjem dnevu potrdili pri 191 ljudeh iz Federacije BiH ter pri 51 iz Republike srbske. Še eno okužbo so zabeležili v distriktu Brčko. Novi primeri so razpršeni po vsej državi.

S 13 smrtnimi žrtvami covida-19 v zadnjem dnevu se je skupno število vseh umrlih, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, v BiH povzpelo na 858, sporočilo zdravstvenih oblasti v državi povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede na zbrane podatke pristojnega ministrstva BiH trenutno na sto tisoč prebivalcev na tedenski ravni beleži 52 novih primerov okužbe.

Izredne razmere na Slovaškem

Tudi slovaška vlada se je zaradi hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom odločila razglasiti splošne izredne razmere. Te bodo v veljavo stopile v četrtek in bodo v prvi fazi trajale 45 dni.

Razglasitev izrednih razmer vladi omogoča sprejetje strožjih ukrepov za zajezitev epidemije in ne pomeni avtomatične vrnitve stroge karantene, kakršna je zaznamovala prvi val epidemije. Kot je na Facebooku pojasnil slovaški premier Igor Matovič, bo izredno stanje zaenkrat veljalo 45 dni, sicer pa ne sme trajati dlje kot 90 dni, pojasnjuje Tasr.

Število potrjenih okužb je v minulem dnevu na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, naraslo za rekordnih 567, kažejo uradni podatki Nacionalnega zdravstvenega informativnega centra NCZI. Skupaj so jih doslej našteli okoli 10.000. V bolnišnicah je trenutno 187 bolnikov s covidom-19, 16 na intenzivni negi in 18 na ventilatorjih. Trije so v minulem dnevu umrli, skupno jih je doslej umrlo 48.

Krizni štab za boj proti epidemiji je sicer že v ponedeljek odločil, da je treba spričo širjenja okužb razglasiti izredne razmere, tako da je bila današnja odločitev vlade pričakovana.

V skladu z novimi omejitvami naj bi na Slovaškem s četrtkom prepovedali vse športne in kulturne dogodke ter bogoslužja. Poroke in pogrebi bodo dovoljeni samo, če bodo udeleženci predložili negativni test na okužbo s koronavirusom, je v torek poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Restavracije, bari in kavarne se bodo morali zapreti ob 22. uri, vsi, ki niso člani istega gospodinjstva, pa bodo morali zunaj nositi maske, če ne bodo mogli zagotoviti dvometrske medsebojne razdalje. Na Slovaškem so maske sicer že zdaj obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih.

Izredne razmere zaradi epidemije naj bi danes po napovedih razglasila tudi vlada sosednje Češke.