V torek je delež pozitivnih testov tako znašal 5,99 odstotka, v državi pa je bilo 1736 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno so okužbo doslej potrdili pri 5690 osebah, umrlo pa je 150 oseb s covidom-19, navaja Sledilnik za covid-19,

Po zadnjih podatkih sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, devet takih, ki so na ventilatorju. Daleč največ okužb so ponovno potrdili v Ljubljanski občini, kjer so našteli kar 37 novih primerov.

Sicer pa so največ okužb v torek potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 46. Nekoliko manj, 41, novih okužb je med starimi od 45 do 54 let, 34 pa med mladimi od 15. od 24. leta. V skupini od 25 do 34 so odkrili 32 okužb, v starostni skupini od 55 do 64 leta pa 24. Po osem novih primerov so potrdili v skupinah od 65 do 74 let in med starimi od pet do 14 let. Štiri okužbe so našli med starimi od 75 do 84 let ter po tri med starejšimi od 85 let in mlajšimi od štirih let.

Vlada določila novi izjemi pri prehodu meje brez karantene

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da današnji podatki kažejo bolj realno sliko poteka širjenja okužb v Sloveniji.

Vlada je nekoliko spremenila odlok, ki med drugim ureja prehajanje slovenske meje, je pojasnil Kacin. Kot izjeme, ki jim pri prehodu meje ne bo odrejena karantena, je vlada uvrstila osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test na okužbo s koronavirusom.

Po novem se bodo enako kot države članice schengenskega območja obravnavale tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. "To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa," je pojasnil Kacin.

Kot ustrezni so bodo priznavali tudi tisti testi na okužbo s koronavirusom, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne. Omenjene spremembe bodo po Kacinovih besedah začele veljati po objavi v uradnem listu.

Vlada je na podlagi priporočil strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje razpravljala tudi o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom epidemije. Načrt je sprejela, javnosti pa ga bodo predstavili v prihodnjih dneh.

Komentiral je tudi aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji. V torek so ob 3391 testih potrdili 203 okužbe z novim koronavirusom, kar je dvakrat toliko kot dan prej in največ doslej. Trenutna incidenca je presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih.

"Testiramo več kot spomladi, posledično odkrijemo več okužb. Naši ukrepi so v veliki meri preventivne narave, zato je še toliko bolj pomembno, da ravnamo odgovorno, jih upoštevamo in spoštujemo priporočila zdravstvene stroke," je pozval in opomnil, da epidemija sedaj ni razglašena, a to ne spremeni dejstva, da smo še vedno v razmerah pandemije.

Nošenje mask, ohranjanje ustrezne razdalje ter higiena rok in kašlja od nas zahtevajo minimalni napor, a po oceni Kacina pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih. Vse poziva, naj poskušajo socialno življenje, odhode v trgovine in trgovska središča ter obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti.

Ob tem je še naprej treba preventivno delovati tudi v delovnih organizacijah in upoštevati priporočila. "V Pivki smo začeli s terensko akcijo ozaveščanja o ključnih zaščitnih priporočilih, ki se bo nadaljevala še po drugih občinah," je napovedal.

Telefonsko aplikacijo #Ostanizdrav za obveščanje stikov z okuženimi si je do sedaj naložilo več kot 112.000 uporabnikov. Po zagotovilih Kacina aplikacija deluje, opozorila, da so bili v stiku z okuženimi, prejema vse več oseb. V nekaterih delovnih organizacijah zaposlene, ki jim aplikacija javi, da so bili v stiku z okuženimi, za nekaj dni napotijo na delo od doma in tudi tako ravnajo preventivno, je opisal.