Današnje volitve v sedmih od dvajsetih italijanskih dežel ne bodo odločilne, bodo pa pomemben prvovolilni preizkus za leto dni staro vlado populističnega Gibanja petih zvezd in levosredinske Demokratske stranke. Hkrati bo po vsej Italiji potekal referendum o ustavni spremembi, s katero bi zmanjšali število poslancev in senatorjev za tretjino. Nič torej niso zalegla opozorila epidemiologov, da so volitve in referendum v času rasti števila novih okužb napaka.

Na preizkušnji vodja demokratov Zingaretti…

V štirih deželah, kjer bodo volitve, so zdaj na čelu demokrati, v dveh desnica, sedma, Dolina Aoste, ima nekoliko drugačen strankarski sistem. Pričakovati je, da bo desnica obdržala nadzor v Liguriji in Benečiji. Zato bo glavnina pozornosti usmerjena v tri regije, ki bi jih demokratom lahko prevzela. To so Marke (območje Ancone), Apulija (peta škornja) in zlasti bogata Toskana, ki je utrdba levice od druge svetovne vojne, tako da bi poraz demokratov prinesel velik pritisk za zamenjavo vodje stranke Nicole Zingarettija. Ankete so kazale veliko izenačenost in tudi zato je v finalu kampanje svojo pozornost v Toskano usmeril vodja desne Lige Matteo Salvini, upajoč na zmago svoje kandidatke za deželno predsednico Susane Ceccardi (33 let).

Poraz demokratov je bolj verjeten v Markah in Apuliji, če pa bi se zgodil tudi v Toskani, bi predstavljal nezaupnico vladi nestrankarskega premierja Giuseppeja Conteja. A demokrati tudi ob morebitni zamenjavi šefa stranke zato ne bi izstopili iz vlade, saj imajo čas vse do maja 2023, ko naj bi bile redne parlamentarne volitve, da tudi z denarjem od EU pridobijo volilce. Podobno velja za Gibanje petih zvezd, ki je zahtevalo sedanji referendum o zmanjšanju števila poslancev v spodnjem domu parlamenta s 630 na 400 in senatorjev s 315 na 200. Kaže, da bo referendum uspel, je pa vse več Italijanov proti samo zato, ker nasprotujejo Petim zvezdam. Če bi referendum padel, pa bi bil za stranko to hud udarec.

…in tudi vodja Lige Salvini

Na preizkušnji bo tudi Salvini, saj bodo volitve pokazale, ali je Liga še v takem poletu kot v dveh letih pred pandemijo, ko je zmagala v kar osmih od devetih dežel. Zdaj se mu poraja konkurenca v stranki, zlasti je to Luca Zaia, kandidat Lige v Benečiji, kjer mu napovedujejo zmago s kar 70 odstotki glasov, potem ko je bil spomladi kot predsednik dežele izjemno uspešen v boju proti pandemiji. Ta proevropski in zmerno konservativni politik postaja nevaren evroskeptičnemu in populističnemu Salviniju, ki je spomladi izgubil veliko podpore, ker je nasprotoval maskam v sami severni Italiji, kjer ima največ volilcev in kjer je za virusom umrlo 35.000 ljudi.

V zadnjih dveh mesecih Salvini izgublja volilce, ker še kar naprej besni proti Bruslju, čeprav bo Italija od vseh članic EU dobila daleč največ pomoči iz EU, in sicer 81 milijard evrov posojil in 127 milijard evrov nepovratnih sredstev. Liga je v zadnjem letu dni tako padla s 37 na 25 odstotkov podpore. In če bi Ceccardijeva izgubila volitve v Toskani proti kandidatu demokratov Eugeniu Gianiju (61), bi to oslabilo Salvinija tako v stranki kot na vsej desnici, sploh če bi slednja zmagala v Markah in Apuliji, kjer sta njena kandidata za deželnega voditelja iz vrst stranke Bratje Italije.