V Bosni in Hercegovini je nazadnje zaradi covida-19 umrlo devet bolnikov, med njimi je zdravnik. Iz bolnišnice v Tuzli poročajo o dveh bolnikih, ki sta v preteklosti že zbolela za covidom-19, sedaj pa poskušajo ugotoviti, ali se je bolezen vrnila v novi obliki.

Direktor Kliničnega centra v Tuzli Vahid Jusufović je izjavah za medije dejal, da gre za moškega in žensko, pri katerih sumijo ponovno okužbo, kar še niso potrdili, tako da obstaja možnost, da gre za "staro, neozdravljeno okužbo".

Oba so v preteklosti že zdravili zaradi novega koronavirusa, nato pa sta bila njuna testa dvakrat negativna. Moški se je v bolnišnico z bolezenskimi znaki vrnil po 25 dneh. Pred sedmimi dnevi so v bolnišnico sprejeli žensko, pri kateri so v drugo potrdili prisotnost novega koronavirusa. Zdravstveno stanje moškega je stabilno, zdravstveno stanje ženske, ki je utrpela možgansko kap, pa je slabo.

Skupno so Federaciji BiH v zadnjih 24 urah opravili 1133 testov na okužbo z novim koronavirusom, od katerih jih je bilo pozitivnih 129. V Republiki srbski so med 586 testi okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 39 ljudeh.

V Srbiji najmanj okužb po 2. juniju

V Srbiji so v zadnjih 24 urah opravili 5930 testov in potrdili 29 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj po 2. juniju. V srbskih bolnišnici se trenutno zaradi covida-19 zdravi 391 bolnikov, od tega jih je 28 na ventilatorjih.

V Srbiji bo v petek ob 18. uri začel veljati strožji nadzor nad vsemi srbskimi državljani, ki se vračajo iz tujine. Kot so pojasnili v Beogradu, to ne pomeni karantene ali samoizolacije, se pa bodo morali vsi v 24 urah po prestopu meje obvezno javiti epidemiologu ali izbranemu osebnemu zdravniku.

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah opravili 464 testov in potrdili 37 novih okužb z novim koronavirusom. Štirje bolniki so zaradi covida-19 umrli. Največ novih okužb, 20, so potrdili v Skopju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Na Hrvaškem 65 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili še 65 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je bil usoden še za tri osebe, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za najmanjše dnevno število novookuženih po 10. avgustu. Današnje število je sicer lahko tudi posledica manjšega števila testiranj ob koncu tedna.

Na Hrvaškem so v preteklih tednih imeli dnevno tudi po več kot 300 okuženih z novim koronavirusom, danes objavljeno število pa je najmanjše po 10. avgustu, ko so zabeležili 45 okuženih.

V Jutarnjem listu so danes opozorili, da je v soboto in nedeljo na Hrvaškem umrlo 13 ljudi s covidom-19, kar je postavilo Hrvaško med evropske države z največjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev - za Romunijo, Španijo in Bolgarijo. V minulih 24 urah so umrli še trije ljudje s covidom-19, kar je zvišalo število smrtnih žrtev covida-19 na 227.

Glede na današnja poročanja nekaterih štabov civilne zaščite iz posameznih županij so v minulih 24 urah največ novih okužb zabeležili v brodsko-posavski županiji, v kateri so potrdili 15 novih primerov. Iz splitsko-dalmatinske županije, v kateri so v preteklih tednih praviloma imeli največje dnevno zvišanje števila okuženih, so poročali o 11 novih primerih od nedelje.

Iz zadrske županije poročajo o petih novookuženih, iz primorsko-goranske o enemu. V istrski županiji niso zabeležili novih primerov okužbe.

Trenutno je v sosednji državi 2220 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Na bolnišniškem zdravljenju je 310 ljudi, med njimi jih je 22 priključenih na medicinske ventilatorje. V samoizolaciji je 8217 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite v svojem rednem dnevnem poročilu, ki ga objavi ob 10. uri.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirisom, so v državi potrdili 13.598 okužb. Medtem je okrevalo 11.511 oseb.

Doslej so testirali nekaj več kot 225.000 ljudi, med njimi 3180 v minulih 24 urah. Prejšnji teden so dnevno testirali tudi po več kot 5000 oseb.