Zaradi krepkega upada letalskega prometa, ki so ga povzročile posledice pandemije covida-19, se mnogo letalskih prevoznikov odloča za zamik sprejema naročenih letal in se pogaja s proizvajalci za boljše pogoje.

Airbus se je doslej uspešno izognil množičnim odpovedim, junija so tako dobili odpoved za eno letalo. Predhodna odpoved 66 letal v prvem četrtletju po pojasnilih podjetja ni povezana s pandemijo koronavirusa.

Zaprli 15 tisoč delovnih mest

Prvotni cilj dostave 880 komercialnih letal v letošnjem letu je Airbus dosegel že v začetku izbruha pandemije. Vodstvo podjetja je sicer zaradi pandemije dodatno zmanjšalo proizvodne načrte, zaradi česar se je odločilo zapreti 15.000 od približno 90.000 delovnih mest v diviziji komercialnih letal.

Ameriški Boeing je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina avgusta dostavil 13 letal, skupno od januarja do konca avgusta pa 87, potem ko jih je v prvih osmih mesecih lani 276. Airbus je medtem v prvih osmih mesecih letos dostavil 284 letal, kar na letni ravni predstavlja 43-odstotni upad.