V Cankarjevem domu začenjajo novo sezono pod strogimi higienskimi ukrepi, a z nezmanjšanim številom festivalske in abonmajske ponudbe. Koronadogajanje vzdušja v dvoranah, ki zdaj sprejmejo približno tretjino siceršnjih obiskovalcev, ni pokvarilo, poroča generalna direktorica Uršula Cetinski. »Čisto nekaj drugega je, če se z umetnostjo srečujemo prek spleta ali iz oči v oči. Vsak obiskovalec se zdaj po koncertu ali predstavi čuti dolžan ploskati za tri,« je dodala na včerajšnji razgrnitvi programa.

Ni več delitev

Zlati abonma bo novembra svečano odprl orkester Il Pomo d’Oro, ki bo pod dirigentsko taktirko Maksima Jemeljaničeva zaigral Händlovo opero Orest; ob kontratenoristu Francu Fagioliju bo nastopila tudi Julia Lezhneva. Pomladi bo o samozavesti mlajših glasbenikov pričal nastop Mlade nemške filharmonije pod vodstvom Jonathana Notta, v sklopu redne velikonočne turneje pa se bo v Ljubljani ustavil tudi Mladinski orkester Gustava Mahlerja. Srebrni abonma bo v Gallusovo dvorano in Slovensko filharmonijo med drugim vabil z organističnim nastopom Francoza Thierryja Escaicha in s koncertom italijanske pianistke Beatrice Rana, v goste prihaja tudi eden najbolj cenjenih interpretov mlade generacije poljsko-kanadski pianist Jan Lisiecki. »Orkester Slovenske filharmonije je oblikoval nekoliko drugačno shemo novih abonmajev, tudi Simfonični orkester RTV Slovenija je sprejel izziv in bo pripravil po dva koncerta na mesec,« je dodala vodja programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan, ki je napovedala tudi januarsko veliko koprodukcijo Spartak s SNG Opero in baletom Ljubljana.

»Nove priložnosti tega časa so med drugim, da ni več delitev med velikimi in manj velikimi umetniki,« je načrtovanje programa jazza in glasb sveta očrtal Bogdan Benigar, ki se ni odrekel mednarodnim gostom. Oktobra prihaja namreč v Gallusovo dvorano slovenskemu občinstvu že znan dvojec Birds on a Wire, na novo bo fado preoblekla Lina Raül Refree, december pa bo postregel tudi s klavirskim soočenjem Saša Vollmaierja in Tineta Grgureviča – Bowraina.

Na Liffu 55 namesto 100

Tudi scenskim umetnostim namenjen abonma Veličastnih 7, ki po besedah Andreja Jakliča ostaja razgiban in igriv, bo postregel s tujimi zasedbami. Uvodoma oktobra z Otoki, kvartetom solov in duetov plesalcev ameriške koreografinje Carolyn Carlson, lanski dolg bo novembra izpolnil Faso Danse Théâtre s plesnim projektom Kalkuta republika. Praznični december bo v luči Pepelke, po koreografiji Jean-Christopha Maillota bo plesal ansambel Baleta SNG Maribor. »Maillot je v svoji viziji pravljice odstranil tiste plasti, ki namenoma olepšujejo dejstva, in s tem utrl pot razmisleku, kako ljudje, ki preminejo, pomembno začrtajo življenjsko pot tistim, ki ostanejo,« je še sklenil Jaklič in dodal, da ne bodo umanjkale nekatere lanske produkcije, med drugim predstavi to jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta in Eno-One Urške Centa.

Da Liffe novembra – z retrospektivo Federica Fellinija – zagotovo bo, je zagotovil tudi vodja filmskega programa Simon Popek. »Program bo po številu projekcij enako obsežen kot prej, a bo filmov manj, namesto sto jih bo okoli 55,« je pojasnil in že pred tem povabil na Liffe pred Liffom, ko bo mogoče oktobra videti film OčeSrđana Golubovića. Staro in mlado pa se bo imelo priložnost v otroštvo vrniti tudi z ogledom restavrirane digitalne kopije Sreče na vrvici (1977).

Po avtorjevem izboru

Razstavni program bo že čez štirinajst dni s Tête-à-tête širokopotezno uvedel oče sodobne dokumentarne in pionir ulične fotografije Henri Cartier-Bresson (1908–2004), ki se je pred dvajsetimi leti v Cankarjevem domu že predstavljal retrospektivno. Zdaj bo na ogled sto črno-belih portretov velikih osebnosti, kot so bili Pablo Picasso, Henri Matisse in Simone de Beauvoir; avtor je izbor ob svoji devetdesetletnici opravil sam, je povedala vodja Nina Pirnat Spahić. V Mali galeriji, ki spremlja tekočo fotografsko produkcijo, se je sinoči že odprla razstava Hvalnica kamnu Marine Peran Lekič.

Pomemben del humanističnega programa bo zagotovo zaradi epidemije prestavljeni 23. pripovedovalski festival v drugi polovici oktobra, Barbara Rogelj pa je napovedala še decembrsko koncertno-baletno predstavo za otroke Nanine pesmi, Nana Milčinski bo namreč interpretirala manj znane pesmi svojega dedka Frana Milčinskega - Ježka. Tudi ljubitelji literature lahko v novo sezono zakorakajo brez strahu – slovenski knjižni sejem, na katerem bodo oči usmerjene v književnost Španije, bo v rednem terminu konec novembra.