»Jaz sem dobro, je pa bilo ranjenih nekaj mojih varnostnikov. Moj sin, ki je bil z mano v avtomobilu, in jaz sva dobro,« je v videu, objavljenem na facebooku, dejal Saleh. »Imam nekaj opeklin na obrazu in roki. Eksplozija je bila močna,« je še povedal. Pojasnil je, da se je napad na njegov konvoj zgodil med potjo na delo.

Tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Tarek Arian je dejal, je bilo v napadu ubitih deset ljudi, večinoma delavci, ki so delali na območju. Še 15 ljudi, med njimi tudi več podpredsednikovih varnostnikov, pa je bilo ranjenih. Bombo, ki je bila v vozu, so sprožili na daljavo, je sporočilo notranje ministrstvo.

Lastnik ene od bližnjih trgovin je povedal, da je eksplozija razbila okna na trgovini. »Trgovino, ki prodaja plinske jeklenke, je zajel tudi požar, tako da je jeklenke razneslo,« je dodal.

Talibani, ki so se v okviru dogovora z ZDA zavezali, da ne bodo izvajali napadov na mestnih območjih, so zanikali odgovornost za današnji napad.

Predsednik države Ašraf Gani, ki je podpredsednika obiskal kmalu po eksploziji, je obsodil "teroristični napad". »Teroristi in njihovi tuji podporniki ne morejo spodkopavati močne vere ljudi v mir, demokracijo in svetlo prihodnost naše države,« je dejal.

Predstavništvo Evropske unije v Afganistanu je medtem današnji napad označilo za "dejanje iz obupa tistih, ki želijo uničiti napore za mir". Misija zveze Nato v državi pa je sporočila, da "sovražniki miru" ignorirajo željo afganistanskega ljudstva za začetek mirovnih pogovorov.

Kmalu bi se namreč morali začeti mirovni pogovori med afganistanskimi oblastmi in talibani v katarski prestolnici Doha.

Saleh, ki velja za ostrega kritika talibanov, je prvi namestnik afganistanskega predsednika. Drugi podpredsednik je Sarvar Daniš. Saleh je napad preživel že pred lanskimi predsedniškimi volitvami. Tedaj je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, večinoma civilistov, še okoli 50 pa jih je bilo ranjenih.