Chiminello je s tem ponovil zmago na Franji iz leta 2013, tako kot letos pa je bil že takrat drugi Lovše, sicer specialist za vzpone z gorskim kolesom.

Ravno Lovše je z napadom razbil četverico ubežnikov nekaj kilometrov pred ciljem na Dunajski cesti, a v zaključku na Ameriški aveniji nakupovalnega središča BTC ni mogel streti izkušenega Italijana.

V ospredju sta bila v begu dlje časa zmagovalec iz leta 2018 Steffens ter Slovenec Gregor Tekavec, na koncu četrti, a sta se jima kasneje priključila Lovše in Chiminello, ki sta prihranila več moči za odločilni napad tik pred ciljem.

Preostala mesta med najboljšimi desetimi so zasedli Slovenci. Peti je bil Dean Bratuš, šesti Matej Mercina, sedmi Gregor Sikošek, osmi Tadej Sedar, deveti Aleš Hren, deseterico pa je sklenil Borja Jelič.

V ozadju preizkušnje, ki v okviru Mednarodne kolesarske zveze Uci šteje za razvrstitev veteranske in amaterske serije Gran Fondo, se je odvil zanimiv sprint za 15. mesto med biatloncem Mitjo Drinovcem in nekdanjim smučarskim skakalcem Robertom Kranjcem. Uspešnejši je bil Drinovec, oba pa sta zaostala nekaj manj kot deset minut.

Največji kolesarski dogodek v Sloveniji letos poteka v okrnjeni podobi zaradi koronavirusne pandemije. Zaradi tega je bilo število tekmovalcev omejeno na 500, zadnji dan pa se tako po slovenskih cestah na malem in velikem maratonu podi okoli 1000 kolesarjev in kolesark.

V soboto so organizatorji uspešno izpeljali Barjanko (83 km), kasneje pa še družinski in otroški kolesarski maraton v bližini Kongresnega trga. Skupaj se je maratona Franje v dveh dneh v vseh kategorijah udeležilo okoli 2000 kolesarjev.