Ko so bili prvaki že skoraj na poti v slačilnico sklonjenih glav, je odgovornost v svoje roke prevzel v Londonu rojeni Anunoby in pol sekunde pred koncem po podaji Kyla Lowryja odločil tekmo.

"Gremo počasi, tekmo po tekmo. To je bila zelo čustvena zmaga, a moči moramo usmeriti naprej," je po dvoboju dejal zvezdnik prvakov Lowry, ki je dosegel 31 točk.

Za Anunobyja je bila odločilna trojka edini met v drugem polčasu. "Pričakoval sem, da bom zadel. Ne mečem na koš, da bi zgrešil. Res nisem bil preveč presenečen," je po tekmi dejal Anunoby, ki je s trojko obenem preprečil Keltom do klubskega rekorda sedmih zaporednih zmag v končnici.

Prvi strelec Bostona je bil Kemba Walker z 29 točkami.

Toronto lahko v boju na štiri zmage izid poravna v soboto.

Na zahodu pa so Los Angeles Clippers, ki so v prvem krogu izločili Dallas Mavericks Luke Dončića, na krilih Kawhija Leonarda z zmago začeli konferenčni polfinale proti Denver Nuggets, katerih član je tudi Vlatko Čančar.

Clippers so vnovič napovedali lov na naslov prvaka, tokrat so zanesljivo, s 120:97 in z 29 točkami prvega strelca končnice Leonarda, ki je bil na parketu le tri četrtine, premagali zlata zrna.

Leonard je do sedaj na sedmih tekmah končnice povprečno dosegel 32,2 točke, 9 skokov, 4,2 podaje in 2,3 ukradene žoge pri 56-odstotnem metu, kar je za zdaj njegova najboljša predstava v končnici doslej. Med vsemi, ki še nastopajo v končnici, je prvi strelec; na vsaki od sedmih tekem je dosegel vsaj 29 točk.

V ligi NBA že napovedujejo, da se naslednja v Orlandu obeta tekma tedna, na kateri se bosta pomerila Miami Gorana Dragića in najboljša ekipa rednega dela Milwaukee. Dragićeva vročica je za zdaj edina ekipa, ki v končnici še ni izgubila.