Letošnja Mostra, ki se jutri začenja že 77. po vrsti, trajala pa bo do prihodnje sobote, bo prvi veliki filmski festival, ki ga bodo izpeljali v živo, odkar se je pred meseci zaradi koronavirusa javno življenje praktično ustavilo. Seveda pa bo beneška »filmska razstava« potekala ob upoštevanju številnih varnostnih ukrepov, med katerimi bodo poleg omejenega števila sedežev tudi skenerji za merjenje temperature, medtem ko bo sprehod po rdeči preprogi tokrat minil brez prisotnosti obiskovalcev. Prav tako se organizatorji soočajo z negotovostjo glede možnosti prihoda nekaterih gostov in odpovedmi, so pa udeležbo med drugimi že potrdili britanska igralka Tilda Swinton, španski režiser Pedro Almodovar, ameriški režiser Oliver Stone in danski igralec Mads Mikkelsen.

Manj filmov kot doslej

Na festivalu se bo zaradi pandemije zvrstilo manj filmov kot v prejšnjih letih – skupaj le 60. Od tega se jih bo 18 potegovalo za zlatega leva za najboljši film, pri čemer jih osem podpisujejo režiserke, med njimi Chloe Zhao (Dežela nomadov), Emma Dante (Sestre Macaluso) in Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?), Malgorzata Szumowska pa scenarij in režijo poljsko-nemške drame Nikoli več ne bo snežilo podpisuje skupaj z Michalom Englertom.

V tekmovalni program so s svojimi filmi uvrščeni tudi Amos Gitai (Laila v Hajfi), Andrej Končalovski (Dragi tovariši!), Kijoši Kurosava (Vohunova žena), Kornel Mundruczo (Koščki ženske) in drugi. Sedemčlanski strokovni žiriji bo predsedovala avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett.

Dve nagradi za opus

Nagradi za življenjsko delo bosta prejeli Tilda Swinton, »ena najbolj izvirnih in mogočnih igralk zadnjih desetletij«, ki jo bo mogoče videti v glavni vlogi v filmu Človeški glas Pedra Almodovarja (ta bo prikazan zunaj konkurence), in hongkonška režiserka Ann Hui, poklonili pa se bodo tudi nedavno umrlemu italijanskemu mojstru filmske glasbe Enniu Morriconeju, ki je leva za življenjski opus prejel leta 1995, saj bodo na uvodni slovesnosti pod taktirko skladateljevega sina izvedli nekaj njegovih del.

Benetke bodo imele tudi slovenski priokus, saj bo program Obzorja odprl igrani celovečerec Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, pri katerem kot koproducentka sodeluje tudi ljubljanska produkcijska hiša Perfo, v programu Dnevi avtorjev pa bo premiero doživela koprodukcijska Oaza srbskega režiserja Ivana Ikića, v kateri v glavnih vlogah nastopata hrvaški igralec Goran Bogdan in naša igralka Maruša Majer. gb