Dončić, ki je prvič v karieri nastopil v končnici lige NBA, je na zadnji tekmi dosegel 38 točk, devet skokov in devet podaj, skupno pa je imel povprečje dobrih 29 točk na tekmo.

Čeprav je spet v le treh minutah junaško popeljal Dallas, ki je v tej seriji že preobrnil 21 točk zaostanka, z minus 23 na le šest točk zaostanka po trojki, popoln preobrat Dallasu, ki je prvič po letu 2016 nastopil v končnici, ni uspel.

»Ponosen sem na našo ekipo, na to, kako se borimo,« je dejal Dončić po tekmi: »Mislim, da smo se borili vse do konca. Clippers imajo res neverjetno moštvo, zato je bilo zelo težko, vendar menim, da smo dali vse od sebe.«

Slovenski zvezdnik je bil dominanten zlasti v drugem polčasu, v katerem se mu tokrat za spremembo ni bilo treba ubadati z Marcusom Morrisom.

Malo je manjkalo do pretepa, Morris izključen

Ta mu je že na peti tekmi, mnogi menijo, da namerno, stopil na poškodovan gleženj, tokrat pa so sodniki Morrisa vrgli iz igre že v prvi četrtini, ko je nad Dončićem storil namerno osebno napako - grdo ga je udaril po desni strani glave, da je Slovenec padel na tla. A Dončić se ni dal, takoj je vstal in se Morrisu postavil po robu, tako da so ju ločili šele soigralci in trenerji.

Bolje jo je odnesel Dončić, Morris pa si je za grobost prislužil predčasno pot v slačilnico. »Res je bila grda igra. Kaj naj rečem drugega?« je dejal Dončić o prekršku in dodal: »Že na drugi zaporedni tekmi si je privoščil nekaj takšnega. Res sem upal, da je bilo prvič nenamerno, vendar, če se zdaj ozrem nazaj, vam je lahko jasno, kaj si mislim. Ne želim se ukvarjati s takšnimi igralci. Treba je iti naprej.«

Morris na drugi strani je zatrdil, da je mnenje, da je želel namerno poškodovati Dončića, absurdno: »Gre še za mladega igralca. Ne dvomim, da bo nekoč obraz te lige. A sam sem odrasel mož in vem, kako te stvari potekajo. Kot sem rekel, nisem mu nameraval stopiti na gleženj. Še naprej bom igral, vesel, da je moji ekipi uspelo priti v drugi krog.«

Brez Porzingisa ni šlo

Dallasu se je na šesti tekmi močno poznala odsotnost poškodovanega Latvijca Kristapsa Porzingisa pod košema - skok je izgubil z 42:52 -, hkrati pa z izjemo Dončića ni imel razpoloženega posameznika. Trojke so Mavericks metali manj kot 30-odstotno - 11:37.

»Je eden najbolj čvrstih igralcev, ki sem jih videl v ligi. In to govorim o zadnjih 35, 36 letih. Prejšnjo sezono je bil novinec leta, letos je med igralci, ki so najbolj napredovali. Prav zanima me, ali se je to v preteklosti že kdaj zgodilo,« je dejal njegov trener Rick Carlisle, ki pričakuje, da bo Dončić v naslednji sezoni še boljši in da bo svoji igri dodal nekaj novega, tako kot so to počeli Larry Bird, Magic Johnson in Michael Jordan. »Srečni smo, da ga imamo. Poskrbeti moramo, da bo imel ob sebi zdrave in prave soigralce,« je zaključil.

Na drugi strani je bil prvo ime tekme Kawhi Leonard, ki je dosegel 33 točk, nekaj od njih tudi na začetku zadnje četrtine, ko se je Dallas po zaostanku 23 točk približal na 82:88.

Leonard je skupno v drugem polčasu zadel devet od desetih metov, poleg 33 točk pa je zbral še 14 skokov, sedem podaj in pet ukradenih žog za Clippers, ki se bodo v drugem krogu končnice merili z boljšim iz dvoboja Utah - Denver, ki je zdaj izenačen na 3:3.

»Moj cilj je naslov«

Dončić po izpadu ni bil pretirano nezadovoljen. Novinarjem je povedal, da je zadovoljen s sezono, saj je Dallas izpolnil cilj - uvrstitev v končnico. Glede dvoboja z Leonardom, ki je kot dvakratni najboljši obrambni igralec skrbel za njega, je dejal, da gre za izjemnega košarkarja, ki ga je nemogoče ustaviti.

Kljub porazu je Dončić znova navdušil z zmagovalno miselnostjo: »Moj cilj pred vsako sezono je osvojiti naslov. Drugih ciljev nimam, zato bo to cilj tudi v novi sezoni.«