Odločitev je imela učinek domin. Ne samo da je vodstvo lige prestavilo tudi druge tekme končnice, ki naj bi se igrale v sredo, njihovemu zgledu so sledili tudi športniki v drugih severnoameriških tekmovanjih in videti je, da smo priča zgodovinskemu bojkotu.

Pomisleki proti nadaljevanju lige so se med igralci NBA, med katerimi je 80 odstotkov temnopoltih, vrstili že vse od začetka protestov Black Lives Matter po policijskem umoru Georgea Floyda konec maja. A je na koncu prevladalo mnenje, da bodo tekmovanje izkoristili za opozarjanje na krivice, ki se dogajajo vsak dan. Med predvajanjem ameriške himne tako klečijo, na dresih pa imajo namesto priimkov v prvem planu različne slogane na temo družbene pravičnosti. A se je zgodil nov »incident« in vse bolj jasno je, da protesti v takšni obliki niso dovolj.

Tri ure po tistem, ko naj bi se tekma začela, so se košarkarji Milwaukeeja vendarle prikazali iz slačilnice in prebrali skupno izjavo. »Zadnjih nekaj dni smo v naši domači zvezni državi Wisconsin gledali grozljiv posnetek, na katerem policist sedemkrat ustreli v hrbet Jacoba Blaka, poleg tega pa še streljanja na protestnike v Kenoshi. Prošnjam in pozivom k spremembam navkljub ni prišlo do nobenih ukrepov, zato danes naš fokus ne more biti košarka.«

Igralca Milwaukeeja George Hill in Sterling Brown prebereta skupno izjavo moštva.

»Sploh ne bi smeli v ta prekleti kraj«

Že tako nenavadna sezona NBA, ki po daljši prekinitvi zaradi epidemije koronavirusa poteka brez gledalcev v izolaciji v zabaviščnem parku Walt Disney World na Floridi, kar slabo vpliva na psihološko stanje igralcev, je nemudoma zavila v še bolj bizarno smer. »Če sem povsem odkrit, ne bi smeli niti priti v ta prekleti kraj,« je izjavil branilec Bucksov George Hill, eden pobudnikov bojkota. »To, da smo prišli sem igrat, je samo odvrnilo pozornost od resničnih problemov.«

V že tako do vrelišča pregretih razmerah, ko se opazovalcu na tej strani Atlantika zdi, da spremljamo implozijo ZDA, je policist v Kenoshi temnopoltega Jacoba Blaka sedemkrat ustrelil v hrbet, tako da je ta ohromel. Blake naj bi se upiral aretaciji, česar pa se iz viralnega videoposnetka ne vidi. V protestih, ki so se razplamteli, je prišlo do novega streljanja, v katerem sta umrli dve osebi. Umora je obtožen 17-letnik, ki je do zob oborožen policistom »pomagal« vzdrževati red, njegovi profili na družbenih omrežjih pa so polni objav podpore policijskim silam in predsedniku Donaldu Trumpu. Na enem od posnetkov iz januarja ga lahko vidimo celo v prvih vrstah Trumpovega zborovanja ob začetku kampanje.

Čustven govor trenerja Los Angeles Clippersov Doca Riversa o razmerah v ZDA.

Je bojkot upravičen?

Kmalu po odpovedi sredinih tekem so se v enem od hotelov sestali tudi igralci drugih moštev, da bi se dogovorili, kako naprej. Samo igralci obeh moštev iz Los Angelesa, Lakersi in nasprotniki Dallasa Luke Dončića Clippersi, so glasovali za konec sezone, medtem ko so vsi drugi, vključno z Bucksi, ki so sprožili gibanje, glasovali za nadaljevanje. Glasen triurni sestanek se je po besedah prič končal s šokantnim odhodom superzvezdnika Lakersov LeBrona Jamesa, ki je kmalu zatem na twitterju zapisal. »Jebeš to. Zahtevamo spremembe. Sit sem tega.«

Najboljši košarkar na svetu zadnjih let, katerega beseda ima med temnopoltimi športniki in javnostjo največjo težo, zahteva večji angažma lastnikov klubov, ki spadajo med najbolj vplivne ljudi onkraj luže. Bucksi pa zahtevajo, da se sestane državni kongres Wisconsina in nemudoma ukrepa proti policijski surovosti in sprejme reforme kazenskega sistema. Do predsedniških volitev, za katere se spet zdi, da bodo najbolj odločilne in najbolj umazane v novejši zgodovini ZDA, sta dva meseca in očitno so v teh razmerah vsaj nekateri najbolj vidni športniki pripravljeni iti zelo daleč. Strasti med glavnimi akterji so se pomirile na včerajšnjem sestanku, na katerem je bil sklenjen dogovor, da se končnica z današnjim dnem le nadaljuje.

Košarkarjem so se pridružili tudi drugi športniki

Bojkot športnikov v ZDA se je kot virus bliskovito razširil tudi na druge poklicne lige. Odpovedani oziroma preloženi sta bili tekmi v bejzbol ligi MLB, potem ko so se igralci odločili, da ne bodo igrali, pet tekem nogometne lige MLS pa so prestavili. Prekinili so tudi poklicno žensko košarkarsko ligo WNBA.

Bojkotu se je pridružila tudi japonsko-ameriška teniška igralka Naomi Osaka, ki je v četrtek odpovedala nadaljevanje turnirja WTA v New Yorku. Tvitnila je, da kot črnka čuti, da obstajajo pomembnejše zadeve, ki potrebujejo takojšnjo pozornost, kot to, da gledajo, kako igra tenis. Po izjavi organizatorjev, da prav tako podpirajo boj proti diskriminaciji, se je pozneje le premislila. Začasno so sicer prekinili oba turnirja, ženskega WTA in moškega ATP.