»Prepričani smo, da bo partnerstvo med Walmartom in Microsoftom izpolnilo pričakovanja ameriških uporabnikov Tiktoka, pa tudi odgovorilo na pomisleke ameriške vlade,« je v odgovoru na vprašanja več ameriških medijev sporočila ameriška trgovska veriga.

Del načrta obeh partnerjev je, da bi Tiktok postal platforma za spletne nakupe, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Združitev spletne trgovine in oglasov pod okriljem Tiktoka v ZDA bi lahko koncernu ponudilo enostaven dostop do kupcev, platformo pa bi ponudili tudi v rabo drugim trgovcem.

Ameriški predsednik Donald Trump je ta mesec izdal izvršni ukaz, s katerim je dal lastniku Tiktoka, kitajskemu podjetju Bytedance, nekaj tednov časa, da svojo ameriško enoto proda ameriškemu podjetju, sicer bo Tiktok v ZDA prepovedan. Rok se izteče sredi septembra.

Več visokih predstavnikov ZDA je v zadnjem času zatrdilo, da Tiktokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj da omogoča delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami. Tiktok je očitke odločno zavrnil, prav tako kitajska vlada.

Pogajanja o prodaji ameriške, kanadske, avstralske in novozelandske veje Tiktoka naj bi bilo sicer v sklepni fazi. Dogovor bo po navedbah virov vreden med 20 in 30 milijard dolarjev.