Nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić (77) je danes z masko na obrazu zakorakal v sodno dvorano v Haagu, kjer se bo v prihodnjih mesecih odločalo, ali bo preostanek življenja preživel za zapahi. Na dosmrtno ječo je bil pred mednarodnim sodiščem za vojne zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije, obsojen leta 2017, zoper razsodbo pa sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Pritožbeni postopek se je po več preložitvah začel danes, sodbo pa bo sprejel pritožbeni senat in odločitev tega je pravnomočna in dokončna. Pričakujejo jo v prvi polovici prihodnjega leta.

Tudi v tem procesu ne gre brez omejitev zaradi pandemije – trije od petih sodnikov sodelujejo po videopovezavi, novinarjem in javnosti, denimo predstavnicam Mater Srebrenice, niso pustili v sodno palačo, ekipe obeh strani so okrnjene, nekaj pa je bilo že danes tudi tehničnih težav s povezavami.

Na prvi stopnji obsojen po desetih od enajstih točk

Mladić je bil na prvi stopnji obsojen po desetih od skupno enajstih točk obtožnice, in sicer v eni točki za genocid na območju Srebrenice, v petih točkah za zločine proti človečnosti in v štirih točkah za vojne zločine. Oproščen pa je bil obtožbe za genocid v šestih bosanskih občinah leta 1992, saj je sodišče ta dejanja prekvalificiralo v vojne zločine in zločine proti človečnosti. Tožilstvo je v pritožbi zahtevalo tudi obsodbo po tej enajsti točki, medtem ko Mladićeva obramba zahteva oprostitev po vseh točkah oziroma ponovitev sojenja, Trdi, da so bili sodniki na prvi stopnji pristranski in da dokazno breme ni bilo izpolnjeno. Obramba tudi trdi, da Mladić, ki je preživel dva srčna napada, ni sposoben za sojenje in bi moral biti hospitaliziran. Mladić bo sodišče za deset minut nagovoril jutri, ko se bo tudi končalo dvodnevno zaslišanje.

Poleg Mladićevega je nedokončan le še en proces

Obtožnica proti Mladiću je bila vložena julija 1995, aretirali pa so ga šele maja 2011 na dvorišču skromne hiše v vojvodinski vasi Lazarevo ter ga čez pet dni prepeljali v Haag, kjer je torej dobrih devet let. Sojenje se je začelo maja 2012 in trajalo 530 dni. Sodbo na prvi stopnji so objavili novembra 2017. Pritožbeni postopek proti Mladiću sicer več ne poteka pred mednarodnim sodiščem za vojne zločine, storjene na tleh nekdanje Jugoslavije (ICTY), ker je to zaprlo svoja vrata decembra 2017, mesec dni po obsodbi Mladića. Odtlej je za končanje procesov ICTY in za morebitne nove pristojen mehanizem za mednarodna sodišča v Haagu, ki deluje tudi kot naslednik Mednarodnega sodišča za Ruando.

Z območja nekdanje Jugoslavije je pred mehanizmom poleg Mladićevega v teku le še en proces. Gre za ponovljeno sojenje vodji službe državne varnosti na srbskem notranjem ministrstvu Jovici Stanišiću in Franku Simatoviću iz iste službe. Obtožena sta sodelovanja v nasilnem in trajnem pregonu večine Nesrbov z območij v BiH in na Hrvaškem, sodijo pa jima skupaj.