Dallas četrte tekme prvega kroga končnice NBA ni začel najbolje. Po prvi četrtini so košarkarji iz Teksasa zaostajali za deset točk, Clippersom pa so dovolili kar 34 točk. Najbolj prepričljivega začetka srečanja ni imel niti Luka Dončić. Prvi znaki prebujanja Dallasa so se pokazali v izteku druge četrtine, ko Dončićeva ekipa sestavila serijo dobrih akcij in na odmor odšla le še z 8 točkami razlike.

Izrednega pomena za nadaljevaje srečanja je bila odlična tretja četrtina, ki jo je Dallas dobil s 35:19, še devet minut pred koncem rednega dela srečanja, pa so uspeli držati prednost 12 točk. Kot že večkrat to sezono, so Teksačani tudi tokrat pokazali ranljivost v zaključku tekme, a so z uspešno obrambo nad Kawhijem Leonardom v zadnjih sekundah vseeno uspeli iztržiti podaljšek. Ob zaključku tega so bile vloge obrnjene, vložki pa še večji. Še devet sekund pred piskom sirene so Clippersi slavili trojko Marcusa Morrisa starejšega, ki jih je popeljala v vodstvo in povsem blizu zmage. Manj kot 4 sekunde pred koncem, je Dončić dobil žogo daleč od obroča. Namesto poskusa za varnejši met, je Slovenec sklenil poskusiti za tri. Njegov met s precejšnje razdalje je ob izteku sirene zletel skozi obroč ter Dallasu zagotovil zmago s 135:133.

Poleg odločilnega koša je Dončić v statistiko vknjižil nov trojni dvojček oziroma 43 točk, 17 skokov in 13 asistenc. Najbližje se mu je v statistiki približal Lou Williams (LA Clippers) s 36 točkami, 4 skoki in 5 asistencami. Kawhi Leonard je zbral 32 točk, 9 skokov in 4 asistence.

»Trenutno je veliko občutkov,« je dejal slovenski košarkar v izjavi takoj po tekmi: »Imamo izjemno skupino fantov. Vem, da so LA Clippers ena najboljših ekip lige. A pokazali smo srce, pokazali smo, da se znamo boriti in da znamo tudi zmagati, ko je treba.«

Po tekmi je Dončić pohvalil tudi zdravniško osebje. »Gre za občutke, za adrenalin. Zjutraj se nisem počutil dobro. A takoj, ko sem stopil na parket, sem vedel, da bo šlo. Soigralci so mi veliko pomagali, osebje, ljudje, katerih imen ne slišite velikokrat. Opravili so izjemno delo, ves dan so bili z mano. To je tudi njihova zmaga,« je dejal Dončić o igranju s poškodovanim gležnjem.

Takole so Dončića v slačilnici pričakali soigralci.

Luka Dončić znova "zažgal" družbena omrežja

Nova nora predstava košarkarskega bisera iz Ljubljane je sicer v ligi NBA sprožila val na družbenih omrežjih. Oglasili so se športniki iz različnih panog in koncev sveta ter izrazili občudovanje nad talentom in kakovostjo 21-letnika. Trener Dallasa Rick Carlisle o njem pravi, da Luka Dončić živi že na 6G-omrežju. Trener Dallasa Rick Carlisle je po srečanju o Dončiću povedal: »Igro vidi v 6G, ne 5G. To je na drugem nivoju, onkraj tega, kar vidi večina. Ta tekma je bila z drugega planeta.«

O Dončićevi predstavi so tvitali številni košarkarji. Prvi zvezdnik lige LeBron James je odločilno trojko Dončića za zmago v podaljšku proti eni najboljših ekip lige LA Clippers pospremil z »Bang, bang«. Jamesov nekdanji soigralec Dwyane Wade je zapisal »Vau. Luka, nismo te vredni,«, Kevin Love je dodal »Povedal bom nekaj očitnega. Luka je pristen superzvezdnik«, DeMarcus Cousins pa je dopolnil »Poseben mladenič«.

Nekateri so bili še bolj zgovorni. Argentinec Manuel Ginobili je v španščini in angleščini zapisal: »Neverjetno! Ta fant je izjemen! 43/17/13 v končnici pri 21 letih. Pa še trojko za zmago. #LukaFan.« Oglasili so se tudi slovenski športniki. Goran Dragić je v prenesenem pomenu zapisal »Trojka naravnost v srce, konec igre«. Njegov brat Zoran Dragić je dodal, da je Dončić drugačen in da je bil to zanj običajen dan v službi, Boštjan Nachbar pa je mnenja, da Dončić s košarko pove več, kot lahko opišejo besede.

Odzivi drugih zvednikov lige NBA na Dončićevo odločilno trojko.