Včeraj dopoldne so na osrednjem trgu v Šmarjeti urejali še zadnje malenkosti pred odprtjem njihovega novega turističnega produkta, fontane cvička, ki za sam kraj in celotno občino pomeni pomembno turistično pridobitev. Odprli jo bodo danes ob 17. uri, vabilu pa se je odzval tudi predsednik države Borut Pahor.

Fontana je največji del projekta Lokalno je aktualno – šmarješki izvir cvička, sofinanciranega iz evropskih sredstev. To edinstveno pridobitev je pripravlja občina Šmarješke Toplice skupaj s partnerji, društvoma vinogradnikov Šmarjeta in Vinji vrh-Bela cerkev ter Mlinom Košak, vredna pa je skoraj 140.000 evrov, od tega jim je uspelo pridobiti 80 odstotkov iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Več obiskovalcev in podpora vinogradnikom

»Obetamo si nov turistični produkt, ki bo povečal turistično prepoznavnost občine, pomenil bo tudi dodatno ponudbo obiskovalcem bližnjih term, predvsem pa bo podprl naše lokalne vinogradnike in druge ponudnike. Verjamemo, da bo kraj s tem postal bolj zanimiv tudi za obiskovalce iz drugih koncev Slovenije in širše,« pravi vodja projekta Alja Rabzelj, strokovna sodelavka za turizem, kulturo in šport na šmarješki občini.

V fontani bo mogoče pokusiti cviček ter tudi dolenjsko belo, modro frankinjo in žametno črnino, ki so glavne sestavine cvička. Vino bodo zagotavljali v obeh vinogradniških društvih oziroma tisti njihovi člani, katerih vina so na letošnjem ocenjevanju v okviru tedna cvička prejela najvišje ocene, pojasnjuje sogovornica in dodaja, da so del projekta tudi izobraževanja za vinogradnike, kako pridelati čim bolj kakovostna vina.

»Da bi zmanjkalo vina, ni strahu«

Pod pultom fontane s štirimi točilnimi aparati je v velikem hladilniku prostora za osem sodov. Na vsako točilno napravo bosta priklopljena po dva dvajsetlitrska soda. »Fontana je vodena avtomatsko. Ko bo računalnik sporočil, da se je sod izpraznil, ga odpeljemo do vinogradnika in ta pripelje polnega nazaj. Da bi zmanjkalo vina na fontani, ni strahu,« dodaja Alja Rabzelj.

Obisk fontane je mogoč tako za individualne obiskovalce kot za organizirane skupine, odprta pa bo predvidoma vsak dan med 10. in 20. uro. Ob fontani stoji hiška, kjer bo obiskovalec za osem evrov dobil degustacijski kozarec s čipom, s katerim bo imel na voljo štiri polnjenja po en deciliter, v hiški pa si bodo lahko obiskovalci privoščili tudi izdelke lokalnih pridelovalcev, od »mlinarjevega kruhka« iz mlina Košak do medu, sokov, suhega sadja, vina in drugih turističnih spominkov.

Postavitev fontane je nekakšen uvod v sicer ločeni projekt ureditve šmarješkega trga. Naložba je vredna 90.000 evrov in jo izvaja občina z lastnimi sredstvi. Gradbena dela naj bi se začela jeseni in zaključila do konca leta. Stari krajevni urad so že podrli, občina namerava odkupiti tudi objekt tik ob fontani, tako imenovano Moletovo štalo, kjer naj bi uredila degustacijski in promocijski prostor, podajalno spominkov, kuhinjo za potrebe društva podeželskih žena ter druge prostore. Sam trg pa bo urejen kot moderno urbano središče s širokimi klopmi, zasaditvami ter kakovostno gostinsko ponudbo.