81-letno Zinaido Kononovo so uradno razglasili za mrtvo po operaciji na črevesju 14. avgusta zvečer. O njeni smrti so obvestili svojce in začele so se že priprave na pogreb, domnevno pokojno pa so malo po polnoči prepeljali z oddelka v mrtvašnico bolnišnice v Goršečenskem okrožju na zahodu Rusije.

A skoraj sedem ur kasneje, okoli osme ure zjutraj, je bila ena od zaposlenih v mrtvašnici ob prihodu na delu šokirana, saj je Kononovo našla na tleh. Izkazalo se je, da ta le ni mrtva in se je ponoči zbudila ter skušala vstati z mize za obdukcijo, pri čemer je padla.

Voznik hitre pomoči, ki je naslednji stopil v mrtvašnico, je sprva mislil, da se je sodelavki zmešalo in se je začela pogovarjati z mrtvimi, a je kmalu ugotovil, da se je zgodilo nekaj drugega, dogajanje med drugim povzema britanski Mail Online.

Zinaido so nato hitro prepeljali na oddelek za intenzivno nego in kasneje na nadaljnje zdravljenje v večjo bolnišnico v Kursku, svojcem pa so tokrat sporočili bolj veselo novico kot večer pred tem.

Zdravniki so jim sicer pojasnili, da je bila Zinaida 15 minut klinično mrtva, nato pa se je dobesedno »vrnila z onostranstva«. A na koncu so vendarle morali tudi priznati, da so jo v mrtvašnico odpeljali že uro in 20 minut po njeni smrti in ne šele dve uri po njej, kot to narekujejo pravila.

Družina naj bi zdaj tožila bolnišnico. Je pa Zinaida pet dni kasneje nato dejansko umrla, poroča ruski časnik Komsomolska pravda.