Bazen v Dolenjem Suhadolu pri Novem mestu je marsikateremu vaškemu otroku zaradi ukrepov v zvezi s koronavirusom letos nadomestil morje. A potem, ko smo prejšnji teden o izvirnem bazenu iz bal sena poročali številni mediji, so se oglasili državni nadzorni organi in Suhadolcem postavili takšne pogoje za nadaljnje obratovanje bazena, da si jih ti enostavno niso mogli privoščiti. Zato so se minuli konec tedna odločili, da bazen podrejo.

Kot pravi Janez Škrbec, eden od idejnih pobudnikov bazena, so jih povabili na pogovor v nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Novo mesto. »Toda ukrepov, ki so jih omenjali, enostavno nismo mogli izvesti. Morali bi, denimo, pri uradnih izvajalcih naročiti tedensko analizo vode, čeprav smo jo vsak dan sami izvajali in je bila voda res brezhibno čista. Morali bi imeti tudi reševalce iz vode in cel kup drugih stvari. Črpalka za čiščenje vode, tuš, spiranje nog pred vstopom na bazen, stranišče, vse to smo imeli, pa to očitno ni dovolj.« Kot pravi, res ni bila izdana nobena odločba ali ukrep. »Toda jasno so nam povedali, da če se teh ukrepov ne bomo držali, sledita obisk zdravstvenega inšpektorja in plačilo globe.«

Na zdravstvenem inšpektoratu odgovarjajo, da so »na podlagi informacije iz medijev« opravili telefonsko poizvedbo pri nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, niso pa uvedli inšpekcijskega postopka.

Uradno ni ukrepal nihče

Dušan Harlander, vodja novomeškega oddelka za okolje in zdravje pri nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, pravi, da je bil o zadevi obveščen v ponedeljek popoldne. Je pa včeraj naknadno izvedel, da je menda imel eden od sodelavcev pri enoti za pitne vode »neke pogovore z vaščani Suhadola«. »Kaj so se pogovarjali, ne vem, ker je ta sodelavec na dopustu. Zagotovo pa je bilo vse skupaj neuradno. Nacionalni laboratorij torej s to zadevo uradno ni imel ničesar,« poudarja.

Ob tem pojasnjuje, da nacionalni laboratorij ni pristojen za izdajanje kakršnih koli odločb. »Zgolj sodelujemo pri nadzoru, dajemo priporočila ali predloge. Nadzor nad kakovostjo kopalne ali bazenske vode mora izvajati lastnik. Če bi prej prišli do nas, pa bi Suhadolce vsekakor opozorili na pravilnik o bazenskih vodah,« pojasnjuje Harlander. Toda strošek analize vode ni majhen. Ožja analiza stane približno sto evrov, podrobnejši pregled pa že 170 evrov in ga je po Harlanderjevih besedah dobro narediti tudi pri manjših bazenih vsaj enkrat na leto.

Kot pravijo na zdravstvenem inšpektoratu, sicer nad bazeni, ki so v domači uporabi in niso javno dostopni, ne izvajajo nadzora. Po mnenju Harlanderja pa bazen v Dolenjem Suhadolu ni bil povsem zasebni. »Zasebni bazen imate lahko na svojem vrtu zase in za družino. Če se pri vas kopa še kopica otrok iz vasi, potem pa to ni več zasebna zadeva,« pojasnjuje.