Ko gre za brezžične slušalke za v uho, ima japonsko tehnološko podjetje Sony jasne preference. V naboru njihove ponudbe boste zaman iskali dvojnike Applovih slušalk airpods, ki se zgledujejo po običajnih žičnih slušalkah za v uho z odrezanimi žicami. Sonyjeve slušalke za v uho so bistveno bolj zajetne in praviloma spominjajo na nekoliko pomanjšane bluetooth slušalke za v eno uho, ki smo jih nekoč uporabljali za prostoročno telefoniranje med vožnjo. S slušalkami wf-xb700 so se pri podjetju odločili za nekoliko drugačen pristop, nismo pa prepričani, da so šli oblikovno v povsem pravo smer. Slušalke so namreč še naprej zelo velike, precej znajo tudi štrleti iz ušes. Za piko na i so se oblikovalci odločili najbolj zunanji del slušalk prekriti še s plastiko zelo cenenega videza. Ta jasno pove, da gre za najcenejše Sonyjeve brezžične slušalke za v uho, in hkrati preseneti, da se njihova cena vseeno giblje okoli 150 evrov. K cenenemu videzu prispeva tudi plastični polnilni etui s prozornim pokrovom.

Posebnega videza je tudi del slušalk, ki ga vtaknemo v uho. Ta je tako nenavaden, da jih sprva niti nismo znali vstaviti. V teoriji naj bi se slušalke po zaslugi nenavadne oblike ušesa prijele na treh koncih in tako zagotovile udobnejšo izkušnjo ter boljši oprijem. V praksi vse ni tako, kot je bilo predvideno. Ker slušalke močno štrlijo iz ušes, je prisoten občutek, da znajo ob kakšnem sunkovitejšem gibu vsak čas odleteti proč.

Ker ne gre za premijske slušalke, pričakovano manjkajo nekatere storitve, kar niti ni slabo. Namesto ukazov z gestami ali dotiki imajo wf-xb700 po en gumb na vsaki slušalki. Glede na stran, število pritiskov in dolžino pritiskov je mogoče nadzirati glasnost, premikati na naslednjo ali prejšnjo pesem, dati predvajanje na premor in nadaljevati predvajanje. Mogoče je tudi vključiti digitalnega osebnega asistenta. Nekoliko bolj pa smo bili presenečeni, da slušalke ne podpirajo aktivnega odpravljanja hrupa iz okolice. Vse več je namreč izdelkov, ki na podobnem cenovnem področju ponujajo kar solidne izvedbe te tehnologije. Poleg tega slušalke ne prekinejo predvajanja glasbe, ko jih vzamemo iz ušes. Pogrešali smo tudi možnost povezave slušalk z aplikacijo, v kateri bi se lahko poigrali z nastavitvami oziroma izenačevalcem.

Bolje se odrežejo pri zvoku

Še dobro, da zvok ni eno od področij, kjer bi si slušalke zaslužile grajo. Glede na cenovni razred ne preseneča, da ne podpirajo zvoka visoke ločljivosti, je pa izkušnja vseeno zelo solidna. Tudi basi so za tako majhne slušalke presenetljivo dobri in upravičujejo uvrstitev v Sonyjevo linijo »extra bass« slušalk. Primarno so namenjene poslušanju glasbe in na tem področju dajejo najboljše rezultate, malenkost slabše pa se odrežejo pri gledanju videov. Tako z vidika malenkost nižje glasnosti kot tudi zamude med sliko in zvokom, kar je sicer standardna težava mnogih bluetooth slušalk.

Zadovoljni smo bili tudi z dosegom signala. Brez težav smo se gibali iz sobe v sobo in motnje zaznali šele, ko smo se odpravili na najbolj oddaljeno možno točko od mobilnika v stanovanju. Baterija brez težav zdrži vsaj osem ur neprestanega poslušanja, v etuiju pa najdemo dovolj energije za še enkrat toliko. Presenetljivo razločen je tudi mikrofon za prostoročno telefoniranje prek telefona. Poleg tega imajo oceno vodoodpornosti ipx4 ter so varne pred potenjem in pljuski vode.

Slušalke wf-xb700 nas postavljajo pred zagato. Po eni strani ponujajo za to ceno zelo solidno izkušnjo ob poslušanju glasbe, po drugi strani pa so polne kompromisov in izrazito cenenega videza.