Kanye West je bil do nedavnega uradno velik podpornik Trumpa in njegove politike, nato pa se je presenetljivo odločil za predsedniško kandidaturo. Njegova soproga Kim Kardashian je ob tej potezi ocenila, da ni čisto pri pravi in prosila medije za prizanesljivost.

Demokratski analitiki domnevajo, da je West naznanil kandidaturo, da bi razbil temnopolti blok volivcev, ki je zadnja desetletja tradicionalno na strani demokratov. S tem bi West pomagal Trumpu do nove zmage na predsedniških volitvah, ki bodo 3. novembra.

Novica o srečanju Westa in Kushnerja v Koloradu, kjer je bila tudi Trumpova hčerka Ivanka, je ta ugibanja okrepila. O srečanju je prvi poročal New York Times, West pa ga je potrdil s tvitom v torek zvečer, ko je sporočil, da so govorili o knjigi o opolnomočenju temnopoltih Američanov.

Kandidatura sprožila vprašanja o Westovem duševnem zdravju

West je predsedniško kampanjo naznanil julija in ob tem dal nekaj nepovezanih javnih izjav, ki so sprožile vprašanja o njegovi motivaciji in duševnem zdravju.

Za uvrstitev na glasovnice je doslej zaprosil v desetih državah. Pri tem mu pomagajo republikanski operativci, povezani s predsednikom Trumpom, na primer v Ohiu, Wisconsinu in Arkansasu.

Trump je javno zatrdil, da z Westom ni govoril o njegovi predsedniški kampanji.

West je najbolj znani temnopolti podpornik Trumpa, ki ga je doslej dvakrat sprejel v ovalni pisarni Bele hiše. Tam je nosil rdečo kapo z napisom "Naredimo Ameriko spet veliko", julija pa je dejal, da je to kapo snel z glave. Trump je nato za televizijo Fox News dejal, da ga West ne bo nikoli nehal podpirati.