Po navedbah belgijskega moštva 23-letni Jakobsen, ki je kljub padcu dobil prvo etapo, ni utrpel možganskih poškodb, cela je ostala tudi hrbtenica. Zaradi drugih hudih poškodb in ureznin, zaradi katerih je izgubil veliko krvi, je še vedno v umetno inducirani komi pod neprestanim nadzorom zdravnikov v bolnišnici Wojewodzki v Katovicah, so zapisali v izjavi za javnost.

Dopoldne pa je moštvo objavilo nove podrobnosti o stanju mladega sprinterja. V noči je bil namreč Jakobsen operiran na obrazu, zdravniki pa ga bodo skušali tekom dneva zbuditi iz umetne kome, so spodbudno novico zapisali pri Deceuninck-Quick-stepu.

Napovedana tožba

Pri moštvu sicer menijo, da si Groenewegen tega nikakor ne bi smel tega privoščiti in napovedujejo tožbo. »To ni bilo nič drugega kot kriminalno dejanje, take stvari so v kolesarstvu povsem izginile. Zaradi tega bi moral v zapor,« meni Patrick Lefevere, športni direktor ekipe.

Podobnega mnenja je tudi mladi Remco Evenepoel, prvi favorit za skupno zmago na Poljskem: »Groenewegen si zasluži dosmrtno prepoved tekmovanja. Lahko ga je sram,« meni belgijski čudežni deček.

Videti je, da se poteze svojega kolesarja sramujejo tudi pri nizozemski ekipi, ki zaenkrat tega noče komentirati, napovedujejo, da se bodo najprej pogovorili s svojim tekmovalcem, nato pa izdali sporočilo za javnost.

Smrt organizatorjev ni izučila?

So pa nekatere ekipe spet izrazile nezadovoljstvo z organizatorji. Menijo, da jih lanska smrt Bjorga Lambrechta, zaradi katere številke 143, ki jo je lani nosil nesrečni Belgijec, ni več na tej dirki, ni izučila, da je bila ciljna ravnina slabo zavarovana, sploh pa naj bi bila težava v tem, da je bil sprint nekoliko navzdol: »Kolesarji že po ravnem dosegajo visoke hitrosti, kaj šele, ko gre navzdol s hitrostjo več kot 80 kilometrov na uro.«

Prav pri taki hitrosti je Groenewegen povsem pred ciljem potiskal Jakobsena k ogradi, usoden je bil odriv s komolcem, zaradi katerega se je zaletel v ogrado, jo podrl, nato pa ga je vrglo v sodnika, ki je s kamero snemal prihod v cilj. Jakobsenovo stanje je resno, a stabilno, so sporočili iz njegovega kluba Deceuninck-Quick-step. Kolesar ni utrpel možganskih poškodb, cela je ostala tudi hrbtenica. Zaradi drugih hudih poškodb in ureznin, zaradi katerih je izgubil veliko krvi, je še vedno v umetno inducirani komi pod neprestanim nadzorom zdravnikov v bolnišnici Wojewodzki v Katovicah.

Pomoč v bolnišnici so morali poiskati še nekateri kolesarji, poškodovan naj bi bil tudi Groenewegen, a nihče tako hudo kot Jakobsen in sodnik. Srečo je imel tudi edini slovenski predstavnik Luka Mezgec, ki je bil povsem blizu incidentu, a na njegovi levi strani, zato se je padcu izognil. V sprintu je lanski zmagovalec v Katovicah zasedel tretje mesto, po diskvalifikaciji Groenewegna pa je zmagal nesrečni Jakobsen.

Primer je že pred disciplinskim sodnikom

Po diskvalifikaciji z dirke je primer nizozemskega sprinterja zaradi obnašanja v zaključku, Mednarodna kolesarska zveza Uci že predala disciplinskemu sodniku, ki bo v prihodnjih dneh izrekel kazen 27-letnemu članu moštva, za katerega dirka Primož Roglič.

Zaradi poškodbe ramena ob padcu v ciljnem prostoru je moral dirko zapustiti tudi včeraj drugouvrščeni Francoz Marc Sarreau (Groupama-FDJ). Virtualno vodilni je tako član ekipe CCC Kamil Malecki, na drugem mestu pa je slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki se je v Katovicah izognil padcu in prvo etapo končal na tretjem mestu.

Danes bo na Poljskem na sporedu druga od petih etap. Kolesarji bodo morali v dokaj ravninski etapi premagati 151,5 km med Opolami in Zabrzami.