Nesrečni Bjorg Lambrecht je padel na 48. kilometru tretje etape dirke po Poljski. Kljub takojšnemu zdravniškemu posredovanju, oživljanju na mestu nesreče in helikopterskemu prevozu v bolnišnico v Rybniku je umrl na operacijski mizi.

"To je največja možna tragedija, ki je doletela njegovo družino, prijatelje in moštvene sotekmovalce ... Počivaj v miru, Bjorg," je nekaj ur po padcu prek Twitterja zapisalo njegovo moštvo Lotto Soudal.

Lambrecht je padel na ravnem odseku ceste, verjetno zaradi spolzkega cestišča, saj je karavano v ponedeljek vseskozi spremljal rahel dež. Padel je v obcestni vodni jarek, imel pa je to nesrečo, da je bil na tem delu ravno manjši prehod in betonska cev. Z glavo je priletel ravno v del te cevi in v trenutku ostal brez zavesti.

"V bolnišnico je prišel v kritičnem stanju in na žalost je umrl sredi operacije," je povedal predstavnik za javnosti tamkajšnje bolnišnice Michal Sieron.

Prireditelji dirke so zaradi tragične smrti oziroma v spomin na Bjorga Lambrechta skrajšali današnjo četrto etapo in odpovedali vse spremljevalne prireditve.

Lambrecht je veljal za velik up belgijskega kolesarstva. Rodil se je v Gentu in prve vidne uspehe je dosegel na enodnevnih klasikah. Bil je četrti na Valonski puščici, peti na Puščici Brabanzona in šesti na dirki Amsteld Gold Race. Na dirki po Baskiji letos je bil v drugi etapi drugi, na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pa je na cestni dirki do 23 let osvojil srebrno medaljo.

Junija lani je podaljšal pogodbo z ekipo Lotto do 2021, imel pa je eno ključnih vlog v moštvu na večetapnih dirkah; 24. avgusta bi moral drugič v karieri startati na Vuelti po Španiji.

To je že druga smrt med kolesarji letos in enaindvajseta v zadnjih desetih letih: 25. aprila letos je zaradi zastoja srca med dirko Omloop van de Braakan umrl Robbert de Greef. Lani aprila je zaradi enakega vzroka med dirko Pariz - Roubaix preminil Michael Golaerts, aprila 2017 pa je v prometni nesreči v Anconi življenje izgubil italijanski kolesar Michele Scarponi.