TikTok je spletno družbeno omrežje v lasti pekinškega podjetja ByteDance, ki ga je leta 2012 ustanovil Žang Yiming. Več predstavnikov ameriških oblasti je v zadnjih tednih izrazilo bojazen, da uporablja Peking to platformo v sporne namene, a je njen lastnik zanikal kakršnekoli zveze s kitajsko vlado.

»Kar se tiče TikToka, ga prepovedujemo v ZDA,« je v petek novinarjem na predsedniškem letalu povedal Trump. Dodal je, da bo ukrepal že danes, in sicer z uporabo izrednih ekonomskih ukrepov ali s predsedniškim odlokom.

TikTok je priljubljen zlasti pri mlajših generacijah, ki na njem zelo rade objavljajo in gledajo kratke videoposnetke. Po navedbah AFP ima okoli milijardo uporabnikov po vsem svetu. Podjetje je ta teden sporočilo, da je zavezano visoki stopnji transparentnosti in med drugim omogoča pregled svojih algoritmov za zaščito svojih uporabnikov in zakonitosti.

»Na stotine milijonov ljudi se zbira na TikToku za zabavo in povezovanje, med njimi so tudi ustvarjalci in umetniki, ki si tako služijo kruh,« so navedli in poudarili, da niso politično opredeljeni. »Ne pristajamo na politično oglaševanje in v tem pogledu nimamo nobene agende. Naš edini cilj je ostati živahna platforma, na kateri bo lahko užival čisto vsak,« je sporočil direktor Kevin Mayer. »TikTok je postal najnovejša tarča, a mi nismo sovražnik,« je dodal.