Doslej so v Sloveniji potrdili 2156 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 119 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno aktivnih 240 okužb v Sloveniji, niso pa v četrtek potrdili okužbe pri nobenem zdravstvenem delavcu, niti nobenem zaposlenem ali oskrbovancu v domovih za starejše občane.

»Plešemo po robu«

Po oceni raziskovalcev, ki na Institutu Jožef Stefan delajo projekcije poteka epidemije, so sedaj »kvazi-stacionarne razmere«. Efektivno reprodukcijsko število, ki kaže na to, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, pa je približno ena. To »pomeni, da plešemo po robu«, so dodali.

Napovedali so, da se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju predvidoma gibalo med pet in 30.

Sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila za celo Slovenijo znaša 0,85. Če bi izvzeli domove za starejše, je to število 0,93. Kot navajajo, bi bilo dobro obdržati reprodukcijsko število pod ena in pričakati problematično jesen s čim boljšo epidemiološko sliko.

V Vrtcu Rogaška Slatina tri okužbe, v karanteni tudi župan

V enoti Izvir Vrtca Rogaška Slatina so v sredo zabeležili prvo okužbo z novim koronavirosum pri otroku, v četrtek pa še dve okužbi pri strokovnih delavkah. V karanteni je tako 41 otrok in šest zaposlenih, je povedala ravnateljica vrtca Majda Plavčak. V karanteni je tudi župan Rogatca Martin Mikolič, ki je bil v stiku z okuženo osebo.

Kot je dejala Plavčakova, so v vrtcu zaprli tri igralnice, umivalnico in enega izmed vhodov oz. so zaprli tisti del vrtca, kjer so zaznali okužbo. Vrtec je še vedno odprt, otroci pa lahko vstopajo skozi pet preostalih vhodov.

V vrtcu so v stalnem stiku z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, v četrtek pa so z zunanjimi izvajalci opravili temeljito razkuževanje prostorov, v katerem so bivale okužene osebe.

Medtem pa je Mikolič povedal, da je v karanteni skupaj s soprogo, ker sta bila v stiku s taščo, ki pa je okužena z novim koronavirusom. Za zdaj se počuti dobro, testiral se ni, karantena pa se mu bo iztekla v četrtek.

V URI Soča okužen še en bolnik

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča URI Soča so prav na oddelku, kjer sta bila v začetku tedna že zaznana dva bolnika z okužbo z novim koronavirusom, potrdili še enega okuženega bolnika. Ta je sicer stabilen, a so ga zaradi zahtevnega osnovnega zdravstvenega stanja premestili v UKC Maribor.

V zadnjih 48 urah so v URI Soča na covid-19 testirali dodatnih 14 bolnikov, preostalih 13 je negativnih na okužbo, so pojasnili na inštitutu. Na oddelku, kjer so tako doslej potrdili tri okužbe z novim koronavirusom, je trenutno hospitaliziranih 12 bolnikov.

Po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri prvih dveh bolnikih so v URI Soča na testiranje na okužbo poslali vse zaposlene, ki so delali na oddelku, kjer sta bila ta dva bolnika hospitalizirana. Vsi testi pri teh zaposlenih so bili doslej negativni, a seznam testiranih še ni dokončen.