Primere okužb z novim koronavirusom, ki smo jim priča v zadnjih dneh, po besedah Beovićeve povzroča ravno trenutni režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov, je opozorila.

Prav tako bi morali po njenem mnenju za države s t. i. rdečega in črnega seznama, ki jih ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, zaostriti kriterije za vstop v Slovenijo. V večini primerov gre za države z Balkana, je poročal Radio Slovenija.

Za spletni Večer je Beovićeva situacijo ocenila kot kar kritično. "Vsak dan imamo, sicer posamezne, ampak ne tako maloštevilne vnose iz tujine in pri takšnem načinu obnašanja, torej z veliko druženja in neuporabo mask, je taka situacija zelo nevarna. V zelo kratkem času se nam lahko zgodi zelo obširno širjenje virusa," je še opozorila.

Krek: NIJZ za razpravo o umestnosti izjem pri uvedbi karantene ob prihodu v državo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je za STA povedal direktor NIJZ Milan Krek.

Odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija, v 10. členu določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Janša: Grozi drugi val epidemije

Med drugim 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji, prevoznike blaga v ali iz Slovenije, tranzite potnike čez Slovenijo, diplomate. Brez odrejene karantene je dovoljen prehod meje iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za osebe, ki je bližnji sorodnik državljana Slovenije ali tujca s stalnim prebivališčem Sloveniji itd.

Krek je za STA pojasnil, da večina primerov okužb z novim koronavirusom, ki so jih v zadnjih tednih zabeležili v Sloveniji, pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o umestnosti določenih izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva omenjena vladna uredba.

Glede na to, da odlok izvaja ministrstvo za notranje zadeve, bo tudi to ministrstvo imelo glavno besedo o vsebini odloka oz. katere izjeme glede karantene bodo v njem ostale. Krek pričakuje, da bi lahko odlok spremenili že v petek.

Premier Janez Janša pa je na twitterju opozoril, da grozi drugi val epidemije novega koronavirusa, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav pa se tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. "Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne," je opomnil.

V torek potrdili štiri okužbe z novim koronavirusom

V torek so opravili 986 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, štirje vzorci so bili pozitivni, je sporočila vlada prek twitterja. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19. V bolnišnici ostaja sedem bolnikov s to boleznijo, od njih eden na oddelku za intenzivno terapijo. V domačo oskrbo v torek niso odpustili nobenega bolnika s covidom-19. Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 1503 okužb z novim koronavirusom, 109 bolnikov s covidom-19 je umrlo.