»V času, ko po svetu pustoši covid-19, imajo milijonarji, kot smo mi, ključno vlogo pri celjenju sveta,« navaja pismo, pod katerega so podpisani Milijonarji za človeštvo in ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. »Ne, nismo tisti, ki skrbijo za bolne na intenzivnih oddelkih bolnišnic. Ne vozimo rešilcev, ki pripeljejo bolne v bolnišnice. Ne polnimo polic trgovin ali dostavljamo hrane na domove,« so zapisali. »Imamo pa denar, veliko denarja. Denar, ki je zdaj nujno potreben in bo nujno potreben tudi v prihodnjih letih, ko bo svet okreval po krizi.«

Pismo so pripravili pred srečanjem finančnih ministrov skupine G20, ki bo potekalo ta konec tedna. Nekatere države so v iskanju sredstev za pokritje stroškov globalne pandemije že pomislile na davke. Britanski think-tank Inštitut za fiskalne študije je tako zapisal, da so višji davki neizogibni za mnoge, ne le najbogatejše. Španski premier Pedro Sanchez je ta mesec namignil, da bi lahko njegova vlada povišala davke, največjim zaslužkarjem pa bo globlje v žep segla tudi Rusija.

Pismo Milijonarjev za človeštvo je nastalo v sodelovanju skupin Oxfam, Tax Justice UK in Patriotic Millionaires bogatih Američanov. Slednji so že pred izbruhom novega koronavirusa pozivali k bolj progresivni davčni lestvici.