Zid so postavili Trumpovi podporniki, ki so se organizirali v podjetje Mi zidamo zid in za gradnjo zbrali več kot 25 milijonov dolarjev. Začeli so v času zaprtja vlade decembra 2018, ko kongresni demokrati niso dovolili zvezne proračunske porabe za Trumpov zid, ki ga je napovedoval že v času kampanje 2016.

V podjetju sta nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon in republikanski kandidat za zveznega senatorja iz Kansasa Kris Kobach. Za gradnjo zidu so najeli podjetje iz Severne Dakote Fisher Industries, ki je medtem že dobilo pogodbo za nadaljevanje zidu od zvezne vlade v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev, in sicer za gradnjo še 68 kilometrov zidu oziroma ograje v Arizoni.

Vendar pa pet kilometrov jeklenih stebrov, ki so jih postavili kakšnih deset metrov stran od reke Rio Grande v Teksasu, zaradi erozije že pada v vodo. »Temu majhnemu delu zidu v nerodnem območju, ki ga je postavila zasebna skupina, sem nasprotoval. Postavili so ga le, da me očrnijo,« je tvitnil Trump.

Glavni izvršni direktor podjetja Fisher Industries Tommy Fisher pa je odgovoril, da je nekdo predsedniku, ki ga sicer popolnoma spoštuje, dal napačne informacije.

Priznal je, da je bilo nekaj erozije zaradi dežja in naravnega toka reke, ampak to bodo popravili, večina zidu pa naj bi bila nedotaknjena. Strokovnjaki in okoliški prebivalci so opozarjali, da naj se ne gradi tako blizu reke, ker bo erozija zid, ki je v bistvu ograja, uničila.