Celjska okrožna sodnica Marjana Topolovec Dolinšek se od oktobra lani trudi, da bi prišla do dna domnevni ugrabitvi nekdanje direktorice celjskih Nepremičnin Danice Doberšek. Slednjo naj bi 20. aprila 2018, tako pravi obtožnica, ugrabil njen nekdanji partner Branko Mrkun, ki jo je pod prisilo odpeljal do nepremičnine v Lešju pri Vojniku, ki jo je sodišče v pravdni bitki dodelilo Doberškovi. A Mrkun naj se s tem ne bi sprijaznil, zato naj bi Doberškovo poskušal z grožnjami prisiliti, da bi se hiši odpovedala.

Ko jo je pripeljal do objekta v Lešju, naj bi jo v enem od prostorov na stolu zvezal z lepilnim trakom in ji grozil z nožem, pištolo in verbalno, po nekaj urah ustrahovanja pa jo je odvezal in odpeljal nazaj v Celje. Obtoženec vztraja, da je šla oškodovanka z njim prostovoljno. Prvič mu sodišče ni verjelo, obsojen je bil na dve leti in štiri mesece zapora, a se je pritožil, celjsko višje sodišče pa je zadevo vrnilo v ponovno sojenje zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka, saj je Mrkunu sodila okrajna sodnica, ki mu ne bi (več) smela. V več kot tisoč strani obsežen spis se je zdaj zakopala druga sodnica, ki želi ugotoviti, kaj se je v Lešju dogajalo, saj obdolženi in oškodovanka vztrajata vsak pri svoji zgodbi in vlagata nove in nove dokazne predloge oziroma predlagata priče, ki bi lahko pomagale razjasniti okoliščine. V ta namen je obramba predlagala tudi zaslišanje Boštjana Kolarja iz Nove Cerkve, ki naj bi oškodovanko nekaj dni pred domnevno ugrabitvijo videl na posestvu v Lešju, čeprav sama trdi, da se posestvu ni upala približati niti od daleč.

Sodnica: Pričo terorizirate

»Gospo sem nekega večera ob nenavadni uri obsvetil z avtomobilsko lučjo. Stala je ob avtu, kakšnih 300 do 400 metrov od hiše,« je povedal na sodišču. In dodal, da je oškodovanko večkrat videl tudi na sosednjem travniku z daljnogledom v roki. »Kaj sem pa gledala?« je pričo vprašala oškodovanka. »Ne vem, najbrž ribe,« se je pošalil Kolar. »Kako ste pa vi vedeli, kaj naj bi se zgodilo v Lešju?« pa je zanimalo sodnico. Kolar je povedal, da so se o tem, da je Branko ustrelil neko gospo in da je bilo zato tam polno policistov, pogovarjali v nekem lokalu. Oškodovanka je njegove navedbe ves čas komentirala, sodnica pa jo je večkrat posvarila, naj se tega vzdrži.

Še bolj je Doberškovo vznejevoljilo zaslišanje Mrkunove nekdanje prijateljice Milene Križnik, ki jo je obramba predlagala za pričo zato, ker naj bi vedela, v kakšnem odnosu sta bila Mrkun in oškodovanka. Kot je priča razložila, naj bi njo in Mrkuna oškodovanka dalj časa zalezovala in ju tudi fotografirala. »Najbolj sem bila presenečena, ko je v pravdni zadevi na sodišču predložila fotografije mene in mojega avtomobila. Prav tako je bil njen avto večkrat parkiran v bližini hiše v Lešju, lani jeseni je soseda videla žensko, ki se je sredi noči skrivala okoli kozolca na Kozjanskem, v neposredni bližine hiše, v kateri biva Mrkun. Sama pa sem jo večkrat opazila na drugi strani jezera, kako je gledala proti hiši v Lešju, kadar sem bila tam na obisku,« je povedala Križnikova. Ko je dejala, da je bila z Mrkunom nazadnje v stiku decembra 2016, je Doberškova to znova pikro komentirala, zato ji je sodnica dejala, da pričo terorizira.

Klinični psiholog dr. Aleš Friedl, ki je pregledal oškodovanko, pri njej ni odkril osebnostne motnje, je pa zapisal, da je dogodek pri njej pustil hud posttravmatski stres.