Rdeča barva je bila minuli konec tedna v Spielbergu sopomenka za težave. Na dirki formule 1 namreč Ferrarijevima voznikoma ni šlo že v kvalifikacijah, kjer sta Sebastian Vettel in Charles Leclerc zasedla skromno 10. in 11. mesto, nato pa že v prvem krogu, ko je šlo zares, trčila med sabo in 306 kilometrov dolgo preizkušnjo končala, še preden se je dobro začela. »Krivda je bila na moji strani. Opravičujem se Vettlu, vem pa, da v takšnih trenutkih navadno opravičilo ni dovolj. Sem razočaran nad sabo. Slabo sem opravil delo. Ekipo sem pustil na cedilu. Upam, da se bom iz te napake kaj naučil in bil močnejši na naslednjih dirkah,« se je s pepelom posipal 22-letni Monačan, ki so mu odgovorni v garaži gotovo navili ušesa. Vprašanje je seveda, kaj bi se zgodilo, če nesreče ne bi bilo, a najverjetneje bi bila Ferrarijeva voznika prepočasna, da bi se resneje vmešala v boj za zmago.

Zmagovalec je bil na neki način odločen že po kvalifikacijah, ko je Lewis Hamilton (Mercedes) v dežju potrdil, da je mojster vrtenja volana, saj je Nizozemca Maxa Verstappna (Red Bull) ugnal za več kot sekundo in si položaj številka ena privozil že 89-krat. Tudi na dirki njegovo prvo mesto ni bilo ogroženo niti za trenutek. »To leto je res čudno. Super je, da znova lahko dirkamo na najvišji ravni. Moštvo se je izkazalo z odlično strategijo, na meni pa je bilo zgolj, da dobro odpeljem ovinke in zmagam. Hvaležen sem, da sem znova zmagal, počutim se, kot da je od zadnje zmage minilo že veliko časa, Glede na zahtevno prvo dirko v Avstriji smo naredili velik korak naprej,« se je smejalo Britancu, ki je korak na najvišjo stopničko naredil že 85-krat, do izenačitve rekorda Nemca Michaela Schumacherja pa mu zdaj manjka le še šest zmag.

V ozadju pravega boja za stopničke ni bilo, saj je bila na koncu razlika med drugouvrščenim Fincem Valtterijem Bottasom in Verstappnom 20 sekund, si je pa Mercedesov voznik prednost nabral v zaključku dirke, ko je tekmeca prehitel in se mu oddaljil tudi zavoljo manj obrabljenih pnevmatik. »Seveda sem Valtteriju želel otežiti delo in boj za drugo mesto, a mi ni uspelo. Bil sem pač preprosto počasnejši in nič ni pomagalo. Kljub temu sem zadovoljen z uvrstitvijo na stopničke, nas pa v moštvu čaka še veliko dela,« je bil zadovoljen in tudi realen komaj 22-letni Nizozemec, ki se doslej v formuli 1 lahko pohvali že z osmimi zmagami. Razpleta dirke so se seveda najbolj veselili v Mercedesovem taboru. Ne le da sta v skupnem seštevku zdaj Bottas in Hamilton na prvih dveh mestih in ju loči le šest točk, z naskokom so prvi tudi med konstruktorji, kjer imajo pred McLarnom že 41 točk naskoka. Naslednja dirka bo že prihodnji konec tedna na Madžarskem.