Z včerajšnjima prostima treningoma pred nedeljsko VN Avstrije je karavana formule 1 le dočakala začetek nove sezone. Vanjo bi morala kreniti že sredi marca v Avstraliji, vendar so dirko v Melbournu tik pred zdajci odpovedali. Organizatorje je v to prisilila okužba zaposlenega s koronavirusom pri moštvu McLaren, zaradi česar je v karanteno odšlo še 14 njegovih sodelavcev. In če so tedaj dirkači soglasno podprli odpoved, pa so zdaj komaj čakali na vrnitev na dirkališča, pa čeprav pandemija še zdaleč ni zajezena.

Carey še vedno upa na vsaj 15 dirk

Virus je močno okrnil letošnji koledar, za zdaj je na sporedu le osem dirk na šestih lokacijah, a vodja tekmovanja Chase Carey vseeno zatrjuje, da jih bodo izvedli najmanj petnajst. »V naslednjih tednih bomo skušali še dodatno zapolniti tekmovalni koledar. Če bo le mogoče, bomo objavili spored za celotno drugo polovico sezone. Za kar nekaj preizkušenj že vemo, da bodo uvrščene na koledar, a tega še ne želim javno objaviti, prav tako pa moramo zanje določiti datume. Naš cilj je, da imamo med 15 in 18 dirk, kar je še vedno uresničljivo,« je optimističen Chase Carey.

Tako kot v številnih športih, kjer so že prekinili večmesečni premor, bodo morali tudi v formuli 1 upoštevati stroge zdravstvene ukrepe. Uvodni dirki na Red Bull Ringu bosta minili brez gledalcev na tribunah, osebje moštev pa se med seboj ne bo smelo družiti. Poleg tega so se morali vsi v boksih testirati na covid-19, odpovedane so novinarske konference, podelitev trofej najuspešnejšim pa bo najverjetneje potekala kar na ciljni ravnini. Grožnjo, ki jo predstavlja virus, so sicer še posebej resno vzeli pri Ferrariju, saj so svoja dirkača Sebastiana Vettla in Charlesa Leclerca povsem ločili od preostanka ekipe.

Hamilton v lovu na Schumacherja

Kljub daljšemu premoru kot običajno ta ni premešal razmerij moči. Na prostih treningih sta najhitrejši čas obakrat dosegla Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Valtteri Bottas. Britansko-finski dvojec je na avstrijskem Štajerskem pozornost vzbudil tudi zaradi bolidov, saj ne dirka v srebrnih, temveč črnih puščicah. Za nov barvni odtenek dirkalnikov so se v nemškem moštvu odločili, ker želijo pokazati solidarnost do gibanja »Black lives matter« (Življenja temnopoltih štejejo), in sicer pod lastnim sloganom »konec rasizmu«.

Aktualni svetovni prvak Hamilton, ki bo poskušal še sedmič osvojiti naslov najboljšega in uloviti rekord legendarnega Michaela Schumacherja, se v zadnjih letih na VN Avstrije ni znašel. Lani je tu končal šele na petem mestu, kar je bil njegov najslabši dosežek sezone. »Prvi dan nazaj za volanom in resnično sem užival. Ekipa se je zelo potrudila. Velika zahvala vsem, ki so nam omogočili vrnitev na stezo,« je po uspešno opravljenih treningih dejal Lewis Hamilton. Na drugem prostem treningu je imel smolo dopoldne tretjeuvrščeni Max Verstappen. Voznik Red Bulla je polomil sprednje krilce, a bo glede na prikazano jutri s kančkom sreče bržkone predstavljal največjo grožnjo obema Mercedesoma.