Slovenijo je ponoči prešla hladna fronta, ki je prinesla obilne padavine in močan veter. Neurja so bila posebej izrazita v vzhodnem in osrednjem delu države, kjer so imeli gasilci veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves in črpanjem meteorne vode. Ponekod je veter odkrival strehe, pristojni pa poročajo tudi o udaru strele in zemeljskem plazu.

Gasilci so sinoči v Ljubljani opravili kar 69 intervencij. Na terenu je bilo kar 158 gasilcev z več kot 30 vozili. Na srečo je šlo v vseh primerih le za materialno škodo, so sporočili z Gasilske brigade Ljubljana.

Veter podiral drevesa, voda zalivala kleti

Močan veter je na prizadetih območjih odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov ter na vozišča podiral drevesa. Več dreves se je tudi podrlo na osebna vozila in na objekte. Zaradi močnega deževja je po poročanju uprave za zaščito in reševanje meteorna voda zalivala vozišča ter zalila kletne oziroma pritlične prostore večstanovanjskih in poslovnih objektov, policijske postaje in prostore slovenjgraške bolnišnice.

V Ljubljani so zaradi zalitega železniškega podvoza v Šentvidu ostala v vodi ujeta tri vozila, voda je zalila tudi podvoza na Celovški in Drenikovi cesti.

Po navedbah dežurnega prognostika na centru za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje je vremenska postaja Ljubljana Bežigrad v pol ure izmerila 28,84 milimetra padavin ter sunke vetra s hitrostjo 90 kilometrov na uro. Vremenska postaja Moste pa je v pol ure izmerila 23,5 milimetra padavin.

Le nekaj manj so jih zabeležili na vremenski postaji Logarska dolina, in sicer 21,65 milimetra, na vremenski postaji Sora Suha pa 20,12 milimetra..

Neurja so že v ponedeljek zvečer zajela občine Brežice, Cankova, Črna na Koroškem, Dravograd, Kamnik, Koper, Križevci, Kungota in Ljubljana. O težavah zaradi močnega vetra in meteorne vode so poročali tudi iz občin Medvode, Mislinja, Moravče, Piran, Pivka, Polzela, Radlje ob Dravi, Rogaška Slatina in Slovenj Gradec. Prav tako so neurja povzročila škodo na širših območjih Šentjurja, Šmarij pri Jelšah, Trbovelj in Vodic

V Mislinji plaz

Nekaj po 22. uri je zaradi udara strele v stanovanjsko hišo v Mislinjski Dobravi v občini Slovenj Gradec odkrilo del strehe, iz ostrešja pa se je začelo kaditi, vendar do požara ni prišlo. Gasilci so poškodovani del strehe prekrili s strešniki, odstranili del fasadnega ometa in prostore pregledali s termokamero.

Po podatkih pristojnih služb se je zaradi močnega deževja tudi sprožil zemeljski plaz, in to na Pohorski cesti v Mislinji, kjer je plaz spolzel proti stanovanjskemu objektu. Gasilci so zemljino v velikosti deset krat 20 metrov prekrili s folijo. Sicer so morali pri odstranjevanju posledic neurij po državi posredovati gasilci iz skupaj 17 prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih gasilskih enot.

Na območju občine Črna na Koroškem je zaradi nanosa zemljine in visoke meteorne vode na cesti ostal ujet voznik osebnega vozila. Iz plazu so vozilo potegnili prostovoljni gasilci, nanose na cesto pa bo s pomočjo delovnega stroja odstranilo podjetje Voc Celje. Zaradi podrtega drevesa in večjega kamenja, ki ga je prineslo na cestišče, je bila nekaj časa v celoti zaprta cesta med Solčavo in Logarsko dolino. Cesta je zdaj že prevozna.

V občini Polzela je neurje ob lokalni cesti v Založah podrlo več dreves, na Savinjskem nabrežju v Polzeli pa je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Močan veter je razkril streho na hlevu v Bobovem pri Ponikvi in na stanovanjski hiši v Šmarju pri Jelšah. V Rogaški Slatini je veter podiral drevesa na cestišča in elektroenergetske vode.