Novico o uspešno prestani operaciji so danes sporočili iz bolnišnice v Toskani, kamor so 53-letnega nekdanjega dirkača in paraolimpijca prepeljali po junijski nesreči. Današnji poseg je trajal pet ur, v njem pa so, kot je sporočila bolnišnica, s pomočjo sodobne tehnologije in po meri izdelanih materialov odpravili poškodbe lobanje na mestih, kjer so bile poškodbe kosti najhujše.

Pacienta so po operaciji vrnili v oskrbo na intenzivni oddelek, kjer je od nesreče v umetni komi. Njegovo stanje je še vedno zelo resno, a vendarle stabilno. Zanardi je prvo operacijo po hudi nesreči, ko se je s kolesom zaletel v tovornjak, prestal takoj po prihodu v bolnišnico, drugo pa 29. junija.

Zanardi je v svetu športa znan kot velik borec, ki se nikoli ne preda. Kot dirkač ameriške serije CART je leta 2001 na nemškem Lausitzringu preživel podobno hudo nesrečo, v kateri je po trčenju z enim od tekmecev pri veliki hitrosti ostal brez obeh nog. Po dolgotrajnem okrevanju se je vrnil v druge kategorije dirkalnega športa, je pa tudi zamenjal športno panogo in zelo uspešno tekmoval s kolesom na ročni pogon. Na paraolimpijskih igrah v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016 je osvojil šest kolajn, od tega štiri zlate.