Sezona formule 1 se je začela tako, kot se je končala lanska – z zmago Mercedesa. Kljub temu se te ni veselil aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton, temveč njegov moštveni kolega Valtteri Bottas. Uspeh Finca na prvi od dveh letošnjih preizkušenj za VN Avstrije bi bil težko bolj zaslužen, saj je vodil od prvega do zadnjega kroga, najhitrejši čas pa dosegel tudi v kvalifikacijah. »Ostal sem zbran in nadzoroval potek dirke. Lewis je bil hiter, a mi je uspelo ostati spredaj. Boljše ne moreš začeti sezone,« je po dirki dejal Valtteri Bottas, za katerega je bila to osma zmaga v karieri in druga na avstrijskem Štajerskem, kjer je bil najboljši že leta 2017.

Z njim bi se težko strinjal Hamilton. Britanec je še enkrat dokazal, da steza v Spielbergu ni njegova najljubša. Začelo se je že s kaznijo pred dirko, ko mu je vodstvo tekmovanja zaradi neupoštevanja rumene zastave v kvalifikacijah dodelilo tri mesta slabše startno izhodišče, končalo pa s petsekundnim pribitkom, ki si ga je prislužil zaradi trčenja z Alexandom Albonom (Red Bull) le nekaj krogov pred koncem. Namesto drugega mesta je tako na koncu osvojil le četrto. A to je bil le eden od številnih incidentov na nadvse razburljivi preizkušnji, na kateri je varnostni avto na stezo zapeljal dvakrat, dirko pa je predčasno zaključilo devet od dvajsetih dirkačev. Sreča ni bila naklonjena Kimiju Räikkönenu (Alfa Romeo) in Kevinu Magnussenu (Haas), ki sta ostala brez kolesa, medtem ko sta bržkone največja osmoljenca postala voznika domačega moštva Red Bulla Max Verstappen in Albon. Oba je izdal motor.

Charles Leclerc rešil čast Ferrarija

Po prostih treningih in kvalifikacijah se je zdelo, da bo uvodna dirka porazna za Ferrari, a je čast rdečih rešil mladi Charles Leclerc. Dvaindvajsetletni Monačan se je kljub nekonkurenčnemu bolidu s premišljenim dirkanjem prebil s sedmega na tretje mesto, po kazni Hamiltona pa se povzpel tik pod najvišjo stopničko zmagovalnega odra. »Gre za veliko presenečenje, ki pa je zelo dobrodošlo. Mislim, da smo na dirki vse storili prav. Res je, imeli smo nekaj sreče, a tudi to je del športa. Naš cilj je bil, da izkoristimo vsakršno priložnost,« je bil zadovoljen Charles Leclerc.

Nič manjša senzacija ni bila tretje mesto Landa Norrisa v McLarnu. Za Britanca se je še nekaj zavojev pred koncem zdelo, da ne bo ujel prvih stopničk v karieri, a nato močno pritisnil na plin in tretje mesto ujel za vsega 0,207 sekunde pred rojakom Hamiltonom. »Sem brez besed. Mislil sem že, da sem ga polomil. Le nekaj krogov pred koncem sem nazadoval na peto mesto, a sem se vrnil, prehitel Sainza in končal na odru za zmagovalce. Izredno vesel sem tudi za ekipo, ki je vse to omogočila, še posebno, če vemo, kje smo bili še pred nekaj leti,« je povedal komaj 20-letni Lando Norris.

Na kolena za boj proti rasizmu

Konec tedna na Red Bull Ringu je minil tudi v znamenju boja proti rasizmu. Pri Mercedesu so solidarnost do gibanja »Black lives matter« (Življenja temnopoltih štejejo) pokazali tako, da so dirkalnika prebarvali na črno, pred začetkom dirke pa je 14 od 20 dirkačev obleklo črne majice z napisom »Končajmo rasizem« in na ciljni črti pokleknilo. Gesti se niso pridružili Antonio Giovinazzi, Daniil Kvyat, Carlos Sainz, Räikkönen, Verstappen in Leclerc. Slednji je svojo odsotnost upravičil z besedami, da bi gesto v nekaterih državah lahko interpretirali kot kontroverzno. »Verjamem, da so dejstva in obnašanje tista, ki štejejo v življenju, in ne takšne geste. Ne bom pokleknil, vendar pa to ne pomeni, da sem zaradi tega kaj manj predan boju proti rasizmu,« je razložil Leclerc.

Za dirkače formule 1 letošnje avstrijske avanture še ni konec, saj bodo tu znova dirkali že prihodnji konec tedna, le da se ne bodo potegovali za VN Avstrije, temveč Štajerske.