Po več dneh usklajevanj so države Evropske unije sprejele seznam 15 varnih tretjih držav. S seznamom teh držav naj bi se EU z današnjim dnem spet bolj odprla za prihode državljanov tretjih držav, čeprav so določene izjeme zanje veljale vse od začetka epidemije koronavirusa.

Čeprav je seznam sprejet na evropski ravni, to ne pomeni, da morajo vse članice EU svoje meje obvezno odpreti za državljane Alžirije, Avstralije, Kanade, Gruzije, Japonske, Črne gore, Maroka, Nove Zelandije, Ruande, Srbije, Tajske, Južne Koreje, Tunizije in Urugvaja. Na seznamu je tudi Kitajska; odprtje evropskih zunanjih meja zanjo pogojujejo z vzajemnostjo prehajanja kitajskih meja za državljane EU.

Evropski seznam je zgolj priporočilo državam članicam, da državljanom iz navedenih držav zaradi »ugodne epidemiološke situacije« omogočijo zasebne ali poslovne obiske v EU. Države so se sicer pri usklajevanju priporočil razhajale v oceni, katera država je epidemiološko varna. Za skupna priporočila glede odpiranja zunanjih meja EU so se sicer zavzele članice same.

Brez sprememb za slovenske meje

Na evropskem seznamu denimo ni ZDA in Brazilije, kjer je epidemiološka situacija najslabša, je pa Srbija, čeprav se stanje tam slabša. Ali države še izpolnjujejo kriterije za uvrstitev na evropski seznam varnih držav, bodo preverjali vsaka dva tedna. Če bi se epidemiološka situacija kje hitro poslabšala, bodo z odločitvijo pohiteli. Odločitev o tem, za katere države bodo članice EU odprle svoje meje, sicer ostaja v pristojnosti evropskih vlad.

Hojs: Slovenija bo ohranila svoje kriterije

Medtem ko v EU članicam priporočajo odprtje meja za državljane Srbije in Črne gore, Slovenija ti državi obravnava drugače. Državljani Srbije in Črne gore morajo po vstopu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno, razen ko gre za izjeme, določene z odlokom o prehajanju meje. Enaka ureditev velja za državljane drugih zahodnobalkanskih držav Severne Makedonije, BiH, Kosova in Albanije. »Vsaka država se sama odloča, kako bo odpirala ali zapirala svoje meje,« je danes pojasnil minister v odstopu Aleš Hojs in dodal, da bo Slovenija ohranila svoje kriterije za opredeljevanje varnih oziroma nevarnih držav.