Oba domova kongresa sta potrdila odstranitev praporja konfederacijskih sil z zastave te južne zvezne države. Predlog nove zastave bo v skladu s sprejetim zakonom pripravila devetčlanska komisija, na novi zastavi pa bo tudi napis Verjamemo v Boga. O predlogu bodo nato prebivalci zvezne države odločali novembra, če pa ga ne bodo potrdili, bo Mississippi brez državne zastave do potrditve nove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sedanja zastava vsebuje prapor konfederacijskih sil, južnih držav, ki so med državljansko vojno med letoma 1861-1865 nasprotovale odpravi suženjstva.

V predstavniškem domu so odstranitev praporja podprli z 91 glasovi proti 23, v senatu pa s 37 glasovi proti 14. Senatorji so potrditev zakona pozdravili z radostnimi vzkliki in objemi. Pred Mississippijem je bila zadnja zvezna država, ki je odstranila prapor s svoje zastave, sosednja Georgia leta 2003.

Demokratski senator John Horhn je spremembo zastave označil za »velik korak na poti priznanja od Boga dane človečnosti vseh«. Odločitev je pozdravil tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. Na twitterju je zapisal, da se je »moralni lok vesolja danes še nekoliko upognil«, pri čemer se je nanašal na znano izjavo borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga, da je »moralni lok vesolja dolg, a se nagiba k pravičnosti«. Guverner Tate Reeves je v nedeljo že sporočil, da bo zakon podpisal.

Po ZDA, ki so jo zajeli protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju po smrti temnopoltega Georgea Floyda maja, sedaj z vidnih javnih mest odstranjujejo tudi kipe generalov nekdanje konfederacije, ki se je želela v 19. stoletju odcepiti od ZDA, da ohrani suženjski sistem.