Na Prešernovem trgu naj bi se danes zvečer zbrali petkovi protestniki, nasprotniki vlade Janeza Janše in vsi drugi, ki jih uradna proslava ob dnevu državnosti ne nagovarja. A prva je na prizorišče že nekaj pred sedmo uro prikorakala skupina nekaj deset posameznikov v rumenih jopičih. Predstavili so se kot nasprotniki antifašistične skupine Antifa, ki si je zaradi svojega delovanja na zadnjih nekaj petkovih protestih prislužila zgražanje desnice. »Rumeni jopiči«, opremljeni s transparenti, kot je »Anarhisti so levi fašisti«, so povedali, da podpirajo vlado Janeza Janše in da si želijo države »z vojsko na meji in brez RTV-prispevka«.

Ko so na Prešernov trg začeli prihajati tudi protestniki oziroma udeleženci alternativne proslave, so pripadniki posebne policijske enote pred njimi postavili živi zid in tako preprečili trk med protestniki in podporniki vlade. »Čuvate fašiste«, so vzklikali protestniki, »Danes ni dan za rdečo zvezdo« so jim odgovarjali »rumeni jopiči«.

Ko se je Prešernov trg napolnil z nekaj tisoč udeleženci alternativne proslave, pa so ti vendarle uspeli preglasiti nasprotnike. Najprej s Pesmijo upora, ki so jo zapele članice ženskega pevskega zbora Kombinat, nato pa so zbrane nagovorili predstavniki delavcev v kulturi, Mladih za podnebno pravičnost in skupine Antifa. »Vladajoči so v neoliberalnem zamahu povsem osiromašili okolje in družbo ter zdesetkali s krvjo priborjene delavske in človekove pravice,« so opozarjali govorci.

Mesto ograj

Protestniki so nato mirno zapustili Prešernov trg in se odpravili na sprevod po mestu, a so pri tem v vsaki ulici naleteli na vrsto pripadnikov posebne policijske enote in zaščitne ograje. Policisti so zaradi uradne državne proslave ob dnevu državnosti, ki je potekala na Kongresnem trgu, onemogočili dostop do Slovenske ceste skoraj od nakupovalnega centra Nama do ljubljanske Drame. Prav tako je bil onemogočen dostop do pretežnega dela Hribarjevega nabrežja. Tako obsežna omejitev gibanja in številčnost policistov v centru prestolnice sta vidno razburili številne mimoidoče, ki so se spraševali o utemeljenosti tako rigoroznih ukrepov.

Protestnike podprl nekdanji premier

Alternativne proslave so se sicer udeležili številni akademiki in kulturniki, med drugimi Boris A. Novak in Svetlana Slapšak. Videti pa je bilo tudi nekatere poslance opozicijskih strank LMŠ, Levica in SD. Predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec je povedal, da je želel z udeležbo na alternativni proslavi izraziti podporo zbranim, ki se na strinjajo z ravnanji aktualne vlade. »Ljudje so sem prišli z veseljem, ker ljubijo svojo domovino in ker se ne strinjajo z ravnanjem vlade pri nakupu zaščitne opreme in ograjevanju celega mesta,« je dejal.