Enaindvajsetletni Kristjan Čeh postavlja izjemne mejnike slovenske atletike. Danes je na drugem mitingu lige Telekoma Slovenije v Mariboru disk vrgel kar 68,75 m ter krepko presegel dosedanji rekord, ki ga je postavil na začetku meseca v Domžalah (66,29 m). Ptujčanov dosežek je tretji najboljši v tej sezoni na svetu, hkrati pa je izboljšal tudi neverjetnih 44 let star evropski rekord do 23 let, ki ga je imel v lasti Nemec Wolfgang Schmidt vse od leta 1976, ko je vrgel disk 68,60 m. Podoben met kot danes v Mariboru je varovancu Gorazda Rajherja uspel že na prvem mitingu pred enajstimi dnevi v Slovenski Bistrici, a je tedaj za las prestopil. Omenjeni dosežek je bil tudi daleč najboljši rezultat mednarodnega mitinga na stadionu Atletskega kluba Poljane.

Lanski mladinski evropski prvak do 23 let je izjemno pripravljenost pokazal že v drugi seriji, ko je najprej izboljšal državni rekord na 67,71 m. V četrti seriji je dosegel rekordni met, odlično pripravljenost pa je potrdil v šesti seriji, ko je vrgel orodje 68,63 m. Preostali trije meti so bili neveljavni. Konstantna serija, ki jo je Ptujčan dosegel v Mariboru, dokazuje, da sta s trenerjem Gorazdom Rajherjem nadgradila pripravljenost, saj je Čeh dosegal konstantne daljave. V tej sezoni sta od slovenskega rekorderja disk vrgla dlje le svetovni prvak Šved Daniel Stahl (70,25 m – 21. junija v Helsingborgu) ter svetovni podprvak Jamajčan Fedrick Dacres (69,67 m – 8. februarja v Kingstonu).

»Na začetku sezone se še nisem zavedal, kakšne izide dosegam. Zdaj to že bolj čutim. Na treningih mi gre dobro in tekme to dokazujejo. Že takoj na začetku nastopa sem imel zelo dober met, že po izmetu sem to čutil. Potem pa še dva boljša. Ne vem, kjer so moje meje, bomo videli, kaj bo to prineslo čez nekaj let,« je za STA dejal Kristjan Čeh. Nadaljeval je: »V nadaljevanju sezone me čakata dva mitinga v Avstriji, kjer se bom pomeril z Avstrijcem Lukasom, ki ima tudi dober izid. Lepa tekma bo. Pred mano sta na svetovni lestvici le tekmovalca z zlatom in srebrom z lanskega svetovnega prvenstva v Dohi, a se s tem ne obremenjujem.« Z dosežkom je bil zelo zadovoljen tudi Gorazd Rajher: »Pomembno je, da se Kristjan igra, da uživa v tem, kaj dela in obenem izjemno napreduje.«

Odlično je sezono na prostem začela Maja Mihalinec. Najboljša slovenska sprinterka je bila prepričljivo najboljša tako na 100 kot 200 m, dosežka (11,55 in 23,85) pa sta za začetek sezone spodbudna. Čeprav je 20-letna Lia Apostolovski v skoku v višino za šest centimetrov zaostala za osebnim rekordom (192 cm), ki ga je postavila v Slovenski Bistrici, je bila v skoku v višino znova prepričljivo boljša od starejše in izkušenejše Maruše Černjul. Odlično je na začetku sezone pripravljena tudi Neja Filipič. Atletinja Massa je v troskoku skočila 22 cm prek 14 m, medtem ko je v slovenski Bistrici navdušila v skoku v daljino. Bolje kot v Slovenski Bistrici sta sezono nadaljevali Anita Horvat in Klara Lukan, ki sta bili prepričljivo najboljši v svojih disciplinah na 400 in 3000 m. Klara Lukan je s časom 9:02,19 celo izboljšala državni rekord med mlajšimi članicami, ki je bil doslej v lasti njene vadbene partnerice Maruše Mišmaš Zrimšek. Redki pa so domači porazi v zadnjih letih najboljšega slovenskega atleta Luke Janežiča. Vodičan je moral v sprintu na 100 m priznati premoč Slovencu nemškega rodu Nicku Kočevarju.