Zanardi je utrpel hude poškodbe glave, po triurni operaciji pa nevrološka slika kaže na zelo resno stanje, so danes sporočili iz bolnišnice v Sieni. Ob njem sta ves čas žena Daniela in sin Niccolo, poroča tiskovna agencija Ansa.

Triinpetdesetletni Zanardi se je s kolesom na ročni pogon udeležil štafetne preizkušnje Obiettivo Tricolore, v kateri je sodelovalo več kot 50 športnikov invalidov. Na cesti med Pienzo in San Quiricom pa je izgubil nadzor nad kolesom na blagem spustu ter se zaletel v tovornjak.

Trener italijanske parakolesarske reprezentance Mario Valentini je za Anso dejal, da je Zanardija zaneslo, zadel pa je levo stran tovornjaka. Voznik, ki je po standardnih postopkih italijanske policije v preiskavi, se ni uspel izogniti trku z nekdanjim dirkačem.

Zanardi je na vozičku pristal leta 2001, ko so mu morali po hudi nesreči v ameriški dirkaški seriji cart amputirati obe nogi. Za nekaj časa se je vrnil k dirkanju, od leta 2007 pa se je preusmeril v parakolesarstvo, v katerem je osvojil šest kolajn na olimpijskih igrah, od tega štiri zlate.

Pred tem je med letoma 1991 in 1994 ter še leta 1999 dirkal v formuli 1. Večjih uspehov pa med elito avtošporta ni dosegal.