Vodilni podjetji Sony in Microsoft se pripravljata na splovitev novih igralnih konzol, ki bodo na voljo v prazničnem koncu koledarskega leta. Medtem ko je ameriški velikan svojo konzolo XboX Series X v paketu z igrami že predstavil, je bil sedaj na vrsti japonski konkurent. Na posebnem dogodku, ki je bil v luči ameriških protirasističnih protestov prestavljen za teden dni, je na priljubljenem youtubu v živo potekala predstavitev videoiger, izid katerih bo v grobem sovpadal s splovitvijo novega playstationa. Tovrstne predstavitve služijo tudi kot vpogled v tehnološki napredek, povezan z novo strojno opremo. Najbolj izpostavljeni so bili razširitev igre Spider-Man, nadaljevanje serije Ratchet & Clank, dirkačina Gran Turismo 7, predelava kultnice Demon’s Souls, nova verzija priljubljene Grand Theft Auto V, osmi del franšize Resident Evil in zvezda večera, apokaliptični Horizon: Forbidden West.

Večina teh iger je sicer ekskluziv, kar pomeni, da lahko naslove igrate samo na Sonyjevi konzoli. Več o tem lahko preberete v Dnevnikovem širšem članku. Trg igralnih konzol sicer obratuje v tako imenovanih generacijah. V primerjavi z namiznim računalnikom, ki ga lahko uporabnik po elementih nadgrajuje sproti, igralne konzole stavijo na kompaktnost, udobje igranja iz kavča in dolgoživost strojne opreme, kar v praksi pomeni, da bo igralna konzola na polici zdržala okoli 10 let. To pomeni uradno podporo in izdajo novih vsebin. Nižja cena, navadno v okviru 400–500 evrov, pa pomeni, da so po komponentah sestavljeni osebni računalniki sicer strojno zmogljivejši, a na drugi strani zaprtost ekosistema in specifične arhitekturne rešitve v praksi pomenijo boljši izkoristek tistega, kar je na voljo in krajši razvojni cikel posameznih videoiger. To si zlahka predstavljamo na primeru trga mobilnikov. Medtem ko morajo pri Applu operacijski sistem iOS prikrojiti za malo število svojih naprav, je mobilnikov, ki koristijo operacijski sistem Android, bistveno več.

Revolucionarni SSD disk

Če gledamo na igralne konzole izključno kot izdatek za igranje videoiger, njihova popularnost s tega vidika nikakor ni presenetljiva. Od novembra 2013 do danes je s polic odhitelo več kot 100 milijonov igralnih konzol Playstation 4. Prvotna cena je znašala 399 evrov. Sony tudi tokrat tradicionalno stavi na prej omenjene ekskluzivne videoigre, pri čemer je v bistveno boljšem položaju kot konkurenčni Microsoft. Konzola Playstation 5, ki bo sodeč po do sedaj dostopnih specifikacijah strojno manj zmogljiva kot novi xbox, stavi na inovativne rešitve, ki so jih pripravili ob upoštevanju mnenj razvijalcev videoiger.

Inženir podjetja Sony in glavni snovalec pete generacije konzole Mark Cerny je predhodno že razkril, da bo naslednico štirice poganjal osemjedrni procesor AMD Ryzen, ki mu bo na pomoč priskočila grafična enota iz družine AMD Radeon Navi. Glavni adut in obenem manjša neznanka pa je dejstvo, da bo klasičen disk nadomestila posebej ukrojena SSD enota, ki naj bi bila zmožna naložiti celo 5,5 gigabajtov nekompresiranih podatkov v samo eni sekundi. Playstation 4 za primerjavo potrebuje približno 20 sekund, da naloži en gigabajt podatkov. Cerny je napovedal do 100-krat hitrejše nalagalne čase, kar bi lahko z vidika igralne izkušnje in dizajna videoiger pomenilo pravcato revolucijo. V ta pogovor sodi še opevani 3D zvok, za katerega bo skrbel namenski čip. Playstation 5 bo sicer podpiral tudi igre trenutne generacije in ločeno dokupljiva očala za prikaz navidezne resničnosti Playstation VR. Na voljo bosta dve različici igralne konzole, z in brez optičnega pogona 4K blu-ray, ki omogoča igranje fizičnih kopij videoiger in ogled filmov v visoki ločljivosti. Več informacij o igrah, ceni in zmogljivosti novih konzol pa je Sony prihranil za prihajajoče mesece.