Slovenski odbojkarji so odlikovanje prejeli za srebrno medaljo na lanskem evropskem prvenstvu. V utemeljitvi je zapisano: »Naši odbojkarji, naši srebrni fantje, so lani na zadnji septembrski dan iz Pariza prinesli še eno medaljo z evropskih prvenstev. Vnovič so dokazali, da se uvrščajo v sam vrh evropske in tudi svetovne odbojke, športne panoge, ki velja za eno najmnožičnejših v svetu športa.«

»V kvalifikacijskih tekmah so najprej doma premagali velikane: v Ljubljani so padli evropski prvaki Rusi in za njimi še svetovni prvaki Poljaki. V finalnem spopadu s Srbijo smo zato lahko pričakovali tudi zlato - vedeli smo, da so zmožni premagati vsakogar. Ko se to ni zgodilo in so se ovenčali s srebrom, pa smo bili skoraj enako ponosni, saj je bila to za evropske podprvake že druga medalja v štirih letih. S takim dosežkom se v družbi najboljših evropskih reprezentanc lahko pohvalita le dve, ena je Slovenija,« je zapisal predsednik Borut Pahor.

Kapetan slovenske reprezentanca Tine Urnaut se je v svojem govoru v Predsedniški palači zahvalil predsedniku Pahorju za odlikovanje, vsem ostalim pa, kot se je izrazil, za pravljico, ki jo bomo večno nosili v svojih srcih.

Urnaut je v zahvali izpostavil predsednika Odbojkarske zveze Slovenije Metoda Ropreta, organizatorje prvenstva, ki so v Stožicah zgledno pripravili evropsko prvenstvo, soigralce in strokovno vodstvo reprezentance, predvsem pa slovenske navijače. »Nepozabno je bilo stati sredi Stožic in skupaj s 13.000 navijači peti Zdravljico. Ob takem vzdušje je bilo skoraj nemogoče izgubiti,« je dejal Urnaut.