Demokrati bodo med drugim predlagali oblikovanje nacionalne baze podatkov nasilnežev v vrstah policije. Policistom nameravajo odvzeti imuniteto pred civilnimi tožbami za nasilje in škodo med opravljanjem postopkov, vse policijske prijeme, ki zajemajo dušenje ali davljenje, pa bi prepovedali.

Prav tako nameravajo prepovedati linčanje in olajšati sprožanje preiskav policistov s strani državnih oblasti in zveznega pravosodnega ministrstva. Republikanci za zdaj še niso izrazili nasprotovanja pobudi demokratov. Je pa že jasno, da policijskih reform ne bo, če bo novembra na predsedniških volitvah ponovno zmagal Donald Trump.

Mestni svetniki Minneapolisa so v nedeljo med pogovori s protestniki napovedali, da bodo glasovali za popolno razpustitev oziroma ukinitev policije Minneapolisa, ki se že desetletja otepa obtožb rasizma in surovosti. Dosedanje reforme naj ne bi zadostovale in začeti nameravajo znova. Župan Jacob Frey je sicer izrekel nasprotovanje tej zamisli, zaradi česar so ga pregnali s srečanja z aktivisti.

Ideja o razpustitvi policije ni nova. Leta 2012 so zaradi nasilja in rasizma razpustili policijo mesta Camden v New Jerseyju in jo postavili na novo, leta 2000 so razpustili rasistično policijo Comptona v Kaliforniji, leta 2014 pa se je podobno obetalo tudi policiji Fergusona v Missouriju.

Policija Minneapolisa ima v pravilniku navodilo, da mora policist posredovati in ustaviti kolega, ki uporablja pretirano silo. A to 25. maja ni pomagalo Floydu, ki mu je policist Derek Chauvin skoraj devet minut pritiskal koleno na vrat, dokler ni izdihnil. Posnetek umiranja in smrti je po ZDA sprožil velike proteste, ki se lahko po obsegu primerjajo s tistimi v času boja za državljanske pravice v 60. letih prejšnjega stoletja.

Odvetniki dveh od štirih policistov, ki so sodelovali pri aretaciji trdijo, da sta šele nekaj dni pred tem opravila pripravništvo in nista mogla vplivati na Chauvina kot najbolj izkušenega člana ekipe. Menda naj bi mu rekla, naj neha, vendar ju je zavrnil. Chauvin je obtožen umora, ostali trije pa sodelovanja pri umoru.

Dva od štirih policistov sta bila belca, eden azijskega izvora, eden pa temnopolt. Azijec je bil veteran kot beli Chauvin, temnopolti policist je bil novinec, ki je pred prihodom v policijo delal kot varnostnik v trgovini. Drugi beli novinec pa je prišel iz vrst paznikov zapora za mladoletnike.

Nekdanji šef policije na Floridi v Boca Ratonu Andrew Scott je opozoril na kulturo v policijskih organizacijah, ki ne dovoljuje ugovarjanja kolegu med posredovanjem. »Policijska bratovščina je tesna bratovščina in ima skupinsko mišljenje. Če te imajo za nekoga, ki mu ne gre zaupati, v primeru nevarnosti ne boš imel podpore svojih kolegov.«

Profesor kolidža za kazensko pravo John Jay in nekdanji policist Joseph Giacalone meni, naj bo to kar se je zgodilo policistom v Minneapolisu lekcija za vse po ZDA. Če vidijo, da kolega dela kaj narobe, morajo posredovati, sicer lahko gredo v zapor zaradi sodelovanja pri umoru.