Prejšnji mesec se je na zavodu za zaposlovanje na novo prijavilo 7928 brezposelnih, kar je 45 odstotkov manj kot aprila, a tudi 76 odstotkov več kot maja lani. Med novo prijavljenimi je bilo 3915 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 2585 trajno presežnih delavcev, 389 iskalcev prve zaposlitve in 56 brezposelnih zaradi stečajev.

Število trajno presežnih delavcev se je v primerjavi z aprilom zmanjšalo za 54 odstotkov, glede na lanski maj pa je kar za trikrat višje. Med trajno presežnimi delavci so prevladovali tisti, ki jim je delovno razmerje prenehalo v predelovalnih dejavnostih, trgovini, gostinstvu in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kot so čiščenje, varovanje… V primerjavi z lanskim majem se je povečalo tudi število stečajnikov, in sicer za 47 odstotkov. Tistih, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas, je bilo za 60 odstotkov več, število iskalcev prve zaposlitve pa se je zmanjšalo za 13 odstotkov.

Maja se je brezposelnost na mesečni ravni povečala v vseh območnih službah zavoda, razen v murskosoboški, v kateri je upadla za 2,7 odstotka. Najbolj je porasla v območni službi Kranj, in sicer za 5,1 odstotka. Na letni ravni so največje povečanje zabeležile območne službe Kranj (za 50 odstotkov), Koper (za 44 odstotkov) in Ptuj (za 42 odstotkov).

Bistveno povečanje zaposlovanja

Od 6161 brezposelnih oseb, ki jih je zavod maja odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5031 oseb, kar je 120 odstotkov več kot aprila in 6,5 odstotka več kot maja lani. Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, so minuli mesec zavodu sporočili 7282 prostih delovnih mest, to je 68 odstotkov več kot aprila in 45 odstotkov manj kot maja lani.

Največ povpraševanja je po delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah, zidarjih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah, natakarjih, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego, strokovnjakih za zdravstveno nego, tesarjih in elektroinštalaterjih.

Na ministrstvu za delo optimistični, a objektivni

»Podatki za maj so nekoliko spodbudnejši kot v preteklih dveh mesecih, kar nam lahko vrača nekaj optimizma,« so povedali na ministrstvu za delo. Kljub bolj pozitivnemu trendu pa moramo, kot pravijo, ostati objektivni. Nekatere gospodarske panoge bodo namreč potrebovale več časa za okrevanje. Kriza je najbolj vplivala na gostinstvo, sicer pa je brezposelnost najbolj rasla še v dejavnostih prometa in skladiščenja ter poslovanja z nepremičninami.

Na ministrstvu za delo pravijo, da je ena od prioritet vzpostaviti odziven trg dela. Zato so za tiste delodajalce, ki se soočajo z večjim upadom prometa in znižanjem poslovne aktivnosti, v okviru tretjega protikoronskega paketa pripravili ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa, ki velja od 1. junija. Poleg tega so do konca meseca podaljšali ukrep začasnega čakanja na delo za vse delodajalce. Trenutnim razmeram prilagajajo tudi programe aktivne politike zaposlovanja.