Dars izvajalce prvih del na tretji razvojni osi izbira v dvofaznem postopku. V prvi fazi ugotavlja sposobnost prijaviteljev, ki se prijavijo za sodelovanje. Tisti, ki jim Dars sposobnost sodelovanja prizna, lahko nato v drugi fazi oddajo ponudbe s ceno.

Ločena razpisa za izbiro izvajalcev prvih del tako na severnem kot na južnem delu tretje razvojne osi sta bila objavljena konec julija lani, pri obeh pa so bile v prvi fazi vložene pritožbe na odločitev Darsa v zvezi s priznanjem sposobnosti ponudnikom, kar je izbiro precej podaljšalo.

Dars je dodatne odločitve glede priznanja sposobnosti objavil sredi maja letos in v primeru iskanja izvajalca del na lokaciji priključka Gaberke, na odseku hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, pritožb ni bilo.

»To pomeni, da bo lahko naročnik del, Dars, že v prihodnjem tednu nadaljeval z drugo fazo omejenega postopka, v kateri bo ponudnike, katerim je bila priznana sposobnost za sodelovanje, povabil k oddaji ponudb,« so za STA navedli na Darsu. Po prejemu in pregledu ponudb bo Dars izbral najugodnejšega ponudnika, s katerim bo sklenil pogodbo za izvedbo del. »Če ne bo pritožb po izboru ponudnika, bi predvidoma v septembru, ko bi z njim sklenili pogodbo, že stekla dela,« so še napovedali pri Darsu.

V igri za sodelovanje pet izvajalcev

Za dela na lokaciji priključka Gaberke je Dars sposobnost sodelovanja priznal izvajalcem petih od skupno šestih oddanih prijav, izpadel je le Kostmann. V igri ostajajo prijava družb I.CO.P, CVP, Nivo eko in Prohaus, prijava Strabaga, prijava družbe Garnol, ki jo je ta oddala skupaj s podjetjema Markomark Nival in Hering, prijava Pomgrada in Gorenjske gradbene družbe ter prijava družb Kolektor CPG, novomeške CGP in celjskega Voca.

Za dela na odseku hitre ceste Novo mesto-Osredek na južnem delu tretje razvojne osi pa je bil za oba predvidena sklopa del na zadnjo odločitev Darsa vložen zahtevek za revizijo. Vlagatelja zahtevka za revizijo sta v skupnem nastopu skopska družba Granit AD in sarajevski Euro Asfalt, ki jima z odločitvijo 13. maja letos Dars ni priznal sposobnosti za sodelovanje v obeh razpisanih sklopih. Rok za odločitev o zahtevku za revizijo je osem delovnih dni od prejema popolnega zahtevka, so v zvezi s tem pojasnili na Darsu.