Vlada je na današnji seji za novega člana Beneške komisije imenovala svetovalca predsednika republike Boruta Pahorja Ernesta Petriča, za njegovo namestnico pa nekdanjo generalno pravobranilko na sodišču EU Verico Trstenjak.

Kot smo poročali, je pravosodno ministrstvo januarja, torej še v času Šarčeve vlade, objavilo javni poziv k vložitvi kandidatur za slovenskega člana Beneške komisije in njegovega namestnika. Ker pa je med trajanjem postopka premier Marjan Šarec odstopil, je prejšnja ministrska ekipa ocenila, da bi bilo kadrovanje za ugledno mednarodno funkcijo na eni zadnjih sej vlade neetično, in končno odločitev prepustila naslednici. Pričakovala je, da bo Janševa vlada izbrala med osmerico prijavljenih kandidatov.

Za prijavo tri delovne dni

A to se ni zgodilo. Nova vlada je prvi poziv razveljavila in objavila novega, za prijavo pa dala vsega pet dni (oziroma tri delovne dni) časa. Večina »januarskih« kandidatov se je na majski poziv ponovno prijavila. Med njimi tudi odhajajoča ustavna sodnica Dunja Jadek Pensa in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc, ki sta v Šarčevem mandatu prišla v ožji izbor kandidatov.

Med tremi kandidati, ki so se maja prijavili na novo, pa je bil tudi 83-letni Ernest Petrič. Na vprašanje, zakaj se za takšno potezo ni odločil že januarja, nam je odgovoril, da na prvi poziv ni bil pozoren. »Potem pa so me h kandidaturi nagovorili prijatelji in kolegi, ugledni pravniki. Rekli so mi, da si želijo kandidature nekoga, ki se na zadeve res spozna,« nam je dejal pred dnevi.

Po besedah nekaterih naših sogovornikov naj bi sicer pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič za članico Beneške komisije nameravala predlagati Jadek-Pensovo in si za ta predlog menda že zagotovila široko koalicijsko podporo. A je bil očitno Ernest Petrič pri končnem prepričevanju koalicijskih partnerjev uspešnejši.