"Italija je še vedno žarišče, čeprav so se razmere v nekaterih deželah izboljšale in se zelo trudijo," je za današnjo izdajo časnik Oberösterreichischen Nachrichten dejal Anschober. Kot je dodal, je velik prijatelj svobode gibanja, a svari, da je treba biti pri Italiji previden.

Nevarnosti diplomatskega zaostrovanje s Slovenijo in Avstrijo se zaradi zadržanosti Avstrije Anschober ne boji, češ da je epidemiološka situacija pri odločanju glavni parameter. Razume, da Slovenija svoje stališče brani z "dobrimi številkami", a "dejstvo je tudi, da je mogoče prek Slovenije zelo hitro priti v Italijo", povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Da so zaradi stanja okužb v Italiji še vedno zaskrbljeni, je za časnik Tiroler Tageszeitung danes potrdila tudi ministrica za turizem Elisabeth Köstinger, ki je dodala, da jih je "zelo presenetilo" odprtje mej v Sloveniji. "Če bo število okužb v sosednjih državah spet nizko, nimamo z odprtjem mej nikakršnega problema," je še dodala.

Avstrija naj bi 15. junija odprla meje z Nemčijo in Švico. Podobno skupno ukinitev omejitev potovanj sredi junija načrtuje tudi z vzhodnimi sosedami Češko, Slovaško in Madžarsko. Naslednji teden je po poročanju Tiroler Tageszeitung glede nadaljnjega odpiranja predvideno srečanje avstrijskega zunanjega ministra s sosednjimi državami.

Tako v Italiji kot v Sloveniji so bili kritični do avstrijske zadržanosti pri odpiranju mej. Italija v odpravi omejitev svobode gibanja tudi ne vidi nevarnosti za javno zdravje. "Nevarnosti ni, če se držimo pravil," je v pogovoru za časnik Corriere del Veneto dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio in znova izrazil prepričanje, da bo 15. junija mogoče odprtje mej.