Center aktivnosti Fužine (CAF) povezuje nekaj več kot 700 članov, ki želijo z lastno aktivnostjo in ustvarjalnostjo poskrbeti za dobro psihofizično počutje in tako prispevati k večji kakovosti življenja ter bogatenju ustvarjalnih življenjskih moči v času po upokojitvi. Organizirajo različne tečaje, od likovnih do nordijske hoje. Tudi ko v času epidemije niso mogli delovati v svojih prostorih, so ohranili nekaj aktivnosti preko spleta. »S prekinitvijo vseh aktivnosti v CAF se je hitro pokazalo, da so v največji stiski tisti člani, ki ne uporabljajo sodobnih tehnologij in ne morejo komunicirati preko spletnih omrežij,« je povedala vodja centra Monika Šparl in omenila, da bodo prav zato v poletnih mesecih več pozornosti namenili računalniškemu opismenjevanju in uporabi kanalov za skupno komuniciranje prek mobilnega telefona, kot so facebook, zoom, messenger, google hangouts, skype.

»V primeru drugega vala epidemije bomo tako bolje pripravljeni in tudi povezani. V času karantene je bila na facebooku ustanovljena skupina »CAF telovadba doma«, kjer vsak dan po objavljenem urniku v živo poteka telovadba, pilates, joga, tehnike sproščanja in taj či kvan, ki jih vodijo naši učitelji športnih aktivnosti,« je še povedala Šparlova.

Po vadbi včasih tudi na skupno kavico

Vendar se telovadba, učenje tujega jezika ali drugih vsebin, ki jih ponujajo po internetu, ne morejo primerjati z druženjem v živo. Kot je povedala Darja Miklič, zelo aktivna upokojenka, je komaj čakala, da se ponovno snide s svojo ekipo. »Že pred upokojitvijo sem obiskovala pilates in se pripravila na čas, ko ne bom več hodila v službo. Ko ostaneš doma, izgubiš stik z vsakdanjim življenjem, pozabiš celo govoriti,« je povedala Mikličeva in priznala, da aktivnosti, ki jih organizira center, obiskuje vsak dan. »Poleg telovadbe in nordijske hoje obiskujem še jogo, pilates, učim se tudi tujega jezika, tako da sem vsaj uro do tri na dan aktivno zaposlena,« pove in se pohvali, da z nekaterimi člani po koncu vadbe radi skupaj spijejo še kakšno kavico.

Da so komaj čakali ponovno snidenje, je bilo opaziti tudi v ponedeljek, ko so ponovno družno krenili na Golovec. Na koncu fužinskega mostu, kjer se nadaljuje makadamska Pot spominov in tovarištva, se je skupina starejših, opremljenih s pohodnimi palicami, z iskrenim nasmehom pozdravljala in ni mogla skriti veselja, da se ponovno vidijo in aktivno družijo na svežem zraku.

Da je ura in pol nordijske hoje enkrat na teden na Golovec izredno priljubljena vadba, je potrdila tudi voditeljica skupine Anja Ferkov. »Enajst tečajnikov je najbolj zagretih. Teh ne ustavi niti deževno vreme. Drugače jih je v skupini petindvajset. Preden se pohodniki odpravijo na pohod, se dobro ogrejejo, naredijo tudi nekaj razteznih vaj. Nato pa na vsaki postaji trase naredimo še nekaj dodatnih vaj. Te smo inštruktorice zdaj spravile na papir, da jih lahko v primeru, ko me ne moremo voditi tečaja, izvajajo sami,« je še povedala Ferkova in se po kratkem pogovoru pridružila cafovcem, kot pravijo vaditelji svojim varovancem, ki so z občudovanja vrednim in hitrim korakom že zagrizli v prvi klanec na Golovec.