V mariborskem zdravstvenem domu si želijo, da bi bilo njihovo mesto z bližnjimi občinami vred »območje brez novega koronavirusa«. Potrjene okužbe ni bilo od 30. aprila, je pojasnil direktor dr. Jernej Završnik, tako da bi lahko pogoje v teh krajih izpolnili že konec tega tedna.

Po Završnikovih besedah se epidemija z zdravstvenega vidika prekliče, ko je pretekla dvakratna inkubacijska doba nalezljive bolezni. »To je pomemben signal. Izkoristili bi ga lahko tako, da bi gospodarske procese zagnali zelo odločno. Na dolgi rok pa bi morda lahko imeli nekoliko več svobode pri načrtovanju dela tudi v zdravstvu,« je ocenil.

Po tri zalivke naenkrat

Završnik se zavzema za pravočasen premislek, kako naprej. »O izhodni strategiji za gospodarstvo smo se v Sloveniji precej pogovarjali, v primeru zdravstva pa je bilo takšnih razprav še premalo.« V mariborskem zdravstvenem domu se spremembe obetajo na primer v zobozdravstvu, kjer lahko ambulante namesto nekdanjih 21 pacientov zaradi obsežnih zaščitnih ukrepov po novem sprejmejo le še sedem pacientov na dan. »Pri enem pacientu bi lahko opravili več storitev. Nekomu, ki je moral prej zaradi zalivk priti trikrat, bi jih zdaj lahko naredili po tri ob enem obisku,« je premik, s katerim bi se lahko prilagodili sedanjim omejitvam, ponazoril Završnik.

Mariborska vstopna točka tako kot druge po Završnikovih besedah še naprej ostaja mesto, kjer bodo obravnavali sume na novi koronavirus. Prav tako bodo vsaj še do junija ohranili triažno točko, mimo katere morajo pacienti pred vstopom v zdravstveno ustanovo. Kadar je le mogoče, jih že dan pred načrtovanim pregledom pokličejo in povprašajo po njihovem počutju v zadnjem času, ob vstopu pa pacientom v zdravstvenem domu izmerijo temperaturo. Ljudi prosijo, naj pridejo deset minut pred pregledom, želijo pa si tudi, da bi se vsi pacienti v prihodnje na pregled naročili. »Vljudno prosimo, naj pred prihodom pokličejo v zdravstveni dom.«

V razmislek, kako se prilagoditi

»Slovenija je tako majhna, da se lokalne razmere hitro spremenijo v splošne, poleg tega pa bodo najbrž prihajali tudi ljudje iz tujine,« ugotavlja infektolog dr. Franc Strle. Po njegovem je odločitve najbolje sprejemati na nacionalni ravni. »V zdravstvu bodo morali seveda razmisliti, kako postopno opraviti več zdravljenj. Treba se je prilagajati. Telemedicina, ki se vse bolj uveljavlja, je lahko odlična, a ne more nadomestiti vseh neposrednih stikov. Res pa je, da bo treba tudi v prihodnje paziti, da ne bi prišlo do prenosa okužb.«