Nemško zunanje ministrstvo je 17. marca izdalo opozorilo, v katerem je Nemcem zaradi pandemije odsvetovalo potovanja v tujino. 15. junija nameravajo to opozorilo odpraviti za države članice Evropske unije, Veliko Britanijo ter članice schengenskega območja Islandijo, Norveško, Švico in Lihtenštajn.

Opozorilo, s katerim so odsvetovali potovanja v tujino, bodo zamenjali z nasveti, prilagojenimi tveganjem v posameznih državah.

Nemška vlada se sicer zavzema za skupne standarde na ravni EU pri odpravljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Predlog, ki bi ga lahko nemška vlada potrdila v sredo, ob tem Evropsko komisijo poziva k pripravi postopka za oceno zaščitnih ukrepov.

Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla svoje meje. Ob umirjanju pandemije jih zdaj več že odpravlja omejitve na svojih mejah, nekatere jih tudi že odpirajo. Večinoma naj bi se meje po Evropi odprle sredi junija. Evropska komisija je objavila smernice v pomoč državam EU pri tem.