»Bohinj je najbolj pisan in barvit tik pred poletjem, ko vsa paleta živih barv prekrije travnike, v gorah pa se zdi, da so zacvetele še skale. Prav v tem času v Bohinju prirejamo že 14. Mednarodni festival alpskega cvetja. Tokrat ga bomo zaradi razmer preselili v digitalno dimenzijo,« sporočajo iz Turizma Bohinj. Festival se bo začel danes in se končal 7. junija.

Snemajo prispevke, predavanja…

»Festival bo potekal v dveh dimenzijah. Ravnokar smo na delu, snemamo različne prispevke in dogodke, pripravljamo kar 17 dogodkov,« navdušeno pojasni Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. Struktura festivala je podobna kot prejšnja leta: »Pripravljamo predavanja, delavnice, botanične vodene ture. Nekaj dogodkov, kot na primer tržnico, bomo vendarle izpeljali tudi v živo. V 17 dneh bomo vsak dan gostom oziroma gledalcem prek interneta ponudili eno doživetje festivala na drugačen način. Hkrati bo to tudi neke vrste priprava na poletno sezono, s katero želimo ljudem pokazati, da smo tu in da narava sama po sebi ni utrpela koronavirusa,« še dodaja Langus.

Virtualne dogodke bodo domačini predstavili v slovenskem jeziku, nekateri izmed njih, večinoma botanični ogledi, pa bodo vsebovali tudi angleške napise. Poleg botaničnih delavnic in vodenj pripravljajo tudi otroške delavnice, strokovna tematska predavanja, vodenja s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj, kulturne dogodke in koncerte, objavljali pa bodo tudi zanimive kuharske recepte.

Prek spleta do novega znanja

V Bohinju opozarjajo, da je s cvetjem povezanega veliko znanja, zgodb, starih modrosti, znanstvenih odkritij, spremlja nas od rojstva do smrti, navdihuje ustvarjalnost in olepšuje življenje. »Vse te zanimivosti marsikdaj v mrzličnem vsakdanjem življenjskem ritmu kar spregledamo. Na žalost! Poleg tega pa vse to cvetlično bogastvo potrebuje našo skrb in varstvo, da bi ga lahko ohranili tudi za prihodnost. Marsikaj namreč ogroža številne vrste rastlin, nekaterim pa grozi celo izumrtje,« so zapisali.

»Čeprav nam je hudo, ker te naše ljube zelene in s cvetjem okrašene oaze v živo še ne bomo mogli deliti z drugimi, upamo, da bomo na tak način v domove ljubiteljem narave prinesli nekaj veselja, spokojnosti in mogoče celo novega znanja. Vsekakor pa upamo, da bodo tisti, ki nas bodo spremljali, našli obilico navdiha, da se nam bodo pridružili takoj, ko bo spet mogoče potovati,« so zapisali v Turizmu Bohinj. Vsebine, ki jih pripravljajo za virtualni festival, bodo kasneje na ogled tudi na spletni strani Turizma Bohinj. pe